Амиго - още мъничко късмет и една сложна операция. Моля, помогнете!


Let's Adopt Bulgaria, Amigo Амиго в инфекциозното отделение на Централна ветеринарна клиника

6 месеца. Точно преди толкова научихме за малко коте в българско градче с ниски шансове и деформирани крачета.

Още тогава разбирахме, че да помогнем на Амиго, означаваше да помогнем на много други: родени като него, но без лечение и без милост - евтаназирани.

Днес мъничко късмет и една сложна операция делят Амиго от живота му на четири лапи.

И преди да споделим повече, нека ви разкажем какъв котак е всъщност Амиго.

Let's Adopt Bulgaria, Amigo

Виждате ли малкото коте в долния ляв ъгъл? Това, чиито крачета сякаш са обърнати нагоре? Това не е Амиго, приятели. Това е мъниче, на което се опитахме да помогнем преди година и което си отиде часове, след като научихме за него.

Мъничета, родени с подобни деформации често имат и други увреждания. Също, като по-дребни от останалите в котилото трудно успяват да се преборят за храна и топлина от мама. Рядко котачета с подобни състояния преживяват първите си седмици, често си отиват от хипотермия, недохранване и усложнения.

Но не и Амиго. Въпреки че не можел да разчита на крачетата си, котан се преборил за правото си на живот и едва побиращ се в шепа, Амиго се озова при нас.

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Амиго, когато пристигна при нас

Първите седмици с нас бяха трудни за Амиго. Котан внезапно отпадаше, губеше апетит, поддържаше висока температура...

Знаете ли каква е една от най-честите причини за смъртност при малките котаци? Вирусни инфекции. Протичат с температура, липса на апетит, повръщане, диария, хрема. Развиват се много бързо и при липса на навременна медицинска помощ, често малките котаци се предават.

Но не и Амиго. Котан бе успял да пребори инфкецията със собствени сили, още преди да се озове при нас, а симптомите, които наблюдавахме бяха по-скоро проява на отшумяването ѝ. Така няколко седмици по-късно Амиго бе готов за първата от поредица операции на задните си крачета.

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Амиго, ден преди първата му операция Снимка: Вера Велева

2 септември. Операцията се състоя - ставите и костите в задните крачета на Амиго бяха пренаредени и с помощта на медицински импланти - в правилна позиция скрепени.

Подобни операции често изискват възстановителен период - дни до седмица, а понякога две дори.

Но не и Амиго. Само ден след операцията котан, за първи път в живота си, се изправи на 4 крачета. Амиго бе категоричен: като всяко малко коте, той имаше задължения: да преследва топчета, докато игнорира нас, лекарите и състоянието си изобщо. :)

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Амиго и топчето
Снимка: Ивайло Колев

Амиго продължи възстановяването си във временен дом. Всяка седмица котан посещаваше клиниката за преглед и корекция на скрепяващите елемнти спрямо растежа му.

Очаквахме котан да се нуждае от фиксиращите импланти до навършването си на 7 месечна възраст, когато бурният му растеж ще приключи и костите му ще бъдат трайно фиксирани с вътрешни импланти.

Амиго, обаче, имаше други планове, приятели. Котан никак, ама никак не искаше да расте с игли в крачетата си.

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Let's Adopt Bulgaria, Amigo Let's Adopt Bulgaria, Amigo Лапичките на Амиго, когато пристигна при нас, след операцията и след премахването на имплантите

Само няколко седмици след операцията рентгеновите снимки показаха, че организмът на Амиго бе образувал фиброзна тъкан около ставите, по този начин сам придържайки крачетата му в правилна позиция.

Скрепяващите елементи бяха отстранени, а Амиго заживя на 4 лапи, без импланти, създаде куп приятели, направи безброй бели и никога не узна, че той е различен. :)

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Амиго...левитира
Снимка: Христо Христов

Днес, Амиго е на 7 месеца и много скоро фиброзната тъкан няма да успява да удържи тежестта на тялото му.

Така в сложна и не съвсем популярна операция, идната седмица ще поставим импланти, които трaйно ще скрепят костите и ставите на Амиго в правилна позиция.

Процедурата се нарича частична артродеза. По-сложна е и налага използването на значително по-скъпи импланти спрямо пълната артродеза. Носи, обаче, много по-малко рискове за крачетата на котан.

Амиго е невероятно коте, приятели и ако можеше, би се справил сам.

Има неща, обаче, с които силната воля за живот не може да се пребори. Поне не сама.

Приятели, предстои най-важната седмица от лечението на Амиго. Моля, помогнете му и дарете за неговите крачета:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Амиго, 50017

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Амиго на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с 50017.

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Помогнете на Амиго
Снимка: Христо Христов

* За Амиго се борят д-р Златинов и д-р Миланова.

* Новини за Амиго ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към нас.

* Координатор на случая на Амиго е Вяра.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Бихте ли евтаназирали Амиго?

August 23, 2017

Малък и бездомен, Амиго се озовал в местна клиника, но не за да получи помощ и семейство, а за да бъде по милост евтаназиран...

Амиго - първи крачки след операцията

September 18, 2017

Преди десетина дни ви помолихме да стискате палци на Амиго - роден с 2 неправилно формирани крачета, котан се нуждаеше от операция. Операцията премина...

Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете!

December 22, 2018

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него. Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав...

Ще има ли Ома първата си Коледа?

December 20, 2018

Преди 2 години видяхме публикация със снимки от малък общински приют край Ямбол. На снимките, свито в ъгъла на една от общите клетки, се виждаше мръсно, старо и с охлузени крачета кученце.