Духчето затворено в Каспър. Моля, помогнете!


Историята на Каспър започнала през лятото на миналата година.

А хората, които го спасили, дори не подозирали колко трудно ще се окаже всъщност да разберат какво не е наред с него.

Бяла топчица живот лежала безпомощно на пътното платно на натоварен междуградски път. Колите минавали отгоре ѝ, а котето, неуспяващо да помръдне, само залягало при въздушната струя от всеки префучаващ над него автомобил.

Добър човек го видял, слязъл от колата си и рискувайки собствения си живот, изтичал, сграбчил котето и го отвел със себе си.

Едва на 2 месеца, котан се бил сдобил с премазано краче. Раната била лоша и на поне няколко дни, цялата покрита с яйца и ларви на мухи. Също малкият бил със силна анемия, инфекция и в състояние на шок.

Let's Adopt Bulgaria, Casper Каспър, в деня, в който бил намерен.

Незабавната реакция на добрия човек, адекватните спешните грижи на добрите лекари и щастливата случайност, обърнали лошия късмет на Каспър и той се преборил за живота си. Премазаното краче останало само с едно пръстче, но пък без усложнения и в движение.

Това обаче далеч не е щастливият завършек на историята на Каспър.

Let's Adopt Bulgaria, Casper Каспър, седмици след като бил събран от пътното платно.

2 месеца след като животът му вече бил вън от опасност, Каспър направил гърч. После втори, после трети и четвърти. В рамките на един ден! Гърчовете били толкова тежки, че наподобявали епилепсия.

Епилепсията при котките, приятели, досущ прилича на тази при хората. Представлява хронично заболяване на главния мозък, което се характеризира с различни по вид пристъпи – двигателни, сетивни, от страна на вегетативната нервна система, психични, поведенчески. Извън пристъпите, котето е съвсем нормално, по нищо отличаващо се от останалите котки.

Не и Каспър.

Наред с гърчовете, котан започнал да проявява тежки неврологични отклонения. Придвижвал се некоординирано и неестествено – ходел на пръсти и залитал. Главичката му оставала на една страна, било му трудно да се почиства, не успявал да достигне място по-високо от дивана или да играе като нормално коте.

Малко след като научихме за Каспър, започнахме терапия с кортикостероиди. И за всеобща радост, котан се повлия от нея. Още след първата седмица на лечение, пристъпите започнаха да намаляват. А близо 2 месеца по-късно пристъпите на Каспър спряха. Неврологичните проблеми, обаче, продължават.

Let's Adopt Bulgaria, Casper Каспър днес.
Снимка: Вера Велева

Днес знаем едно – че не знаем какво не е наред с Каспър. Екип от страхотни лекари, обаче, е готов да помогне на Каспър и да търси причината за състоянието му. И ако е поправима – да действа.

Една от възможните диагнози е хидроцефалия. При хидроцефалията в кухините на мозъка присъства течност, която притиска тъканите и причинява редица сериозни неврологични проблеми, подобни на тези у Каспър. Състояние, което би могло да бъде коригирано оперативно.

За да разберем дали Каспър страда от хидроцефалия, трябва да направим ядрено-магнитен резонанс. Изследването никак не е евтино, но пък би могло да му спаси живота.

И ако днес ви се иска да ни попитате защо бихме вложили толкова средства и усилия в спасяването на един единствен котешки живот, ще ви отговорим. Да разберем какво не е наред с Каспър би помогнало на десетки, може би стотици други животни в неговото състояние. А това би помогнало на стотици, може би хиляди стопани и техните деца да се радват на здраво и щастливо коте. Да не изпитват жал, когато го гледат как се опитва да се покатери на шкафа или как не успява да си измие гръбчето.

И ако в телцето на Каспър има затворено духче, което го тормози, ще го освободим.

Ще ни помогнете ли?

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Каспър

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Каспър на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 50635.

Let's Adopt Bulgaria, Casper Каспър днес.
Снимка: Вера Велева

* За Каспър се бори д-р Златинов.

* Новини за Каспър ще публикуваме на нашата временна Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към нас.

* Координатори на случая на Каспър са  Вяра и Надя.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Каспър – отговорът

March 12, 2018

За да разбереме какво мъчи котан и дали е поправимо, го подложихме на скъпо изледване – ядрено-магнитен резонант. Това е модерна технология, която използва голям магнит и радиочестотни вълни, като осигурява на лекарите информация за състоянието на мозъка, гръбначния стълб, вътрешните органи...

Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете!

December 22, 2018

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него. Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав...

Ще има ли Ома първата си Коледа?

December 20, 2018

Преди 2 години видяхме публикация със снимки от малък общински приют край Ямбол. На снимките, свито в ъгъла на една от общите клетки, се виждаше мръсно, старо и с охлузени крачета кученце.

Кастрацията е нехуманна. Дали?

August 31, 2017

Днес ще ви разкажем за обстоятелствата, при които Сречко е живял и за тези, при които си отиде. И ще ви попитаме: редно ли е майката на Сречко да бъде кастрирана?