Каспър – отговорът


Помолихме ви да ни помогнете да разберем какво не е наред с Каспър.

Едва на няколко месеца Каспър започнал да получава гърчове, да се придвижва некоординирано и неестествено. Затруднявал се да ходи, да се катери, да се почиства и да играе.

За да разберем какво мъчи котан и дали е поправимо, го подложихме на скъпо изледване – ядрено-магнитен резонанс. Това е модерна технология, която използва голям магнит и радиочестотни вълни, като осигурява на лекарите информация за състоянието на мозъка, гръбначния стълб, вътрешните органи.

Let's Adopt Bulgaria, Casper Кадри от изследването на Каспър с ядрено-магнитен резонанс

Е, приятели, получихме отговора на въпроса си. А с него и две новини – добра и лоша.

Миниатюрна киста на малкия мозък е причината за неврологичните отклонения на Каспър. Кистата е нетуморно образувание, дължащо се на генетичен дефект или следствие на кръвонасядане от удар. Веднъж загнездило се в малкия мозък, образуванието може да доведе до проблеми с баланса и вестибуларния апарат.

Let's Adopt Bulgaria, Casper Кадри от изследването на Каспър с ядрено-магнитен резонанс

Лошата новина – кистата на малкия мозък не би моглa да е причината за гърчовете на Каспър, a само за неврологичните му проблеми. Освен това тя е толкова мъничка, че няма как да бъде остранена оперативно.

Добрата новина – последният гърч на котан бе преди четири месеца. Неврологичните му проблеми започват да отслабват, а той се движи все по-уверено. Макар не съвсем успешно, Каспър дори успява да си гони опашката и да я хване!

Let's Adopt Bulgaria, Casper Каспър няма представа, че е различен
Снимка: Христо Михайлов

Заключението на лекарите е, че навярно котан завинаги ще остане специално коте. Малко некоординирано, много щураво, но категорично борбено и с безкомпромисно желание за живот. А най-готиното е, че Каспър няма представа, че е различен и тотално не му пука. Търчи като фурия и тормози котките на приемната си мама с непрестанното си желание да играе.

Ако бихте осиновили специално коте, което не знае, че е специално, пишете ни. Каспър има нужда от своето необикновено семейство.

Let's Adopt Bulgaria, Casper Каспър днес.
Снимка: Христо Михайлов

* За Каспър се бори д-р Златинов.

* Новини за Каспър ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към нас.

* Координатори на случая на Каспър са  Вяра и Надя.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Духчето затворено в Каспър. Моля, помогнете!

February 14, 2018

Историята на Каспър започнала през лятото на изминалата година. А хората, които го спасили, дори не подозирали колко сложно ще се окаже всъщност да разберат какво не е наред с него...

Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете!

December 22, 2018

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него. Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав...

Вая и старият диван. Моля, помогнете!

April 17, 2019

Казват, че всяко куче мечтае да си има диван, дом и семейство.

7 начина да помогнеш на (бездомните животни в) България

December 17, 2017

В България има свръхпопулация от бездомни кучета и котки. Споделяме 7 неща, които можеш да направиш, за да промениш това...