Габърче - втора операция. Моля, помогнете!

Текстът е публикуван на 29 април 2021 и ще ви отнеме 1:30 минути.

Redom, Gaburche Габърчe в Централна ветеринарна клиника.
Снимка: Боян Христов

Два месеца след като ви разказхме за Габърче и тежката, животозастрашаваща ушна инфекция, с която се бореше, маца е ...почти добре.

След инвазивна операция и седмици в клиниката, Габърче заживя в приемен дом. Там двама човеци, един котак, много сън и поне толкова храна ѝ помогнаха да се възстанови и да навакса част от загубеното навън.

Redom, Gaburche Габърчe в приемния си дом.

Преди месец, обаче, забелязахме, че Габърче изпитва дискомфорт, когато се прозява.

Прегледът в клиниката установи лошо възпалени тъкани около кътниците, оголени корените на зъбите и джоб, задържащ храна, около тях.

Две седмици по-късно и след курс с широкоспектърен антибиотик, тъканите в устата на Габърче бяха по-спокойни и причината за възпалението най-сетне стана видима - челюстите на маца са изместени една спрямо друга, не се затварят правилно и кътниците притискат и нараняват небцето и венците ѝ.

Redom, Gaburche Габърчe.
Снимка: Тони Станчева

Вероятно стара травма е причината челюстите на Габърче да не се затварят правилно и тъй като няма как да поправим това, ще извадим кътниците от дясната ѝ страна и ще изпилим върховете на тези отляво.

Докато подготвяхме Габърче за операцията, направихме посявка от тъканите в устата. Изследването изолира бактерия, вероятно придобита, докато маца някак е оцелявала навън, мултирезистентна и чувствителна единствено към два антибиотика.

Така Габърче не само трябва да преживее още една операция, но и да пребори коварен патоген.

Redom, Gaburche Габърчe по време на първия си преглед.
Снимка: Боян Христов

Предстоят празници. Едни от най-светлите в България. И докато сте сред близки и приятели, помнете, че вие сте най-хубавото нещо, което някога се е случвало на Габърче.

Моля, помогнете ѝ и дарете за нейното лечение:

Също можете да заплатите част от сметката на Габърче на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 76463 (записана е като Мъри).

Redom, Gaburche Габърчe.
Снимка: Тони Станчева

* За Габърче се бори д-р Шукерова.

* Новини за Габърче ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Габърче е Вяра.

Габърче в беда. Моля, помогнете! February 23, 2021

Габърче е бездомниче и ако животът на бездомника по начало не е лесен, то за нея е бил много, много труден...

“Помощ! Намерих малко коте!” или неисторията на Гришо October 21, 2021

Ако живеете в България, да излезете за краставици, а да се върнете вместо това с коте, е толкова висок, че направо си е неистория...

Попи - това не е обява за безплатно йорки May 12, 2022

Попи е на 2 години и е напълно здрава. И преди да се запитате защо ни е притрябвало да спасяваме здраво, младо йорки...

4 неща, които трябва да знаете, за отглеждането на новородено коте April 12, 2017

Започна сезонът на изостaвените в торбички и кашончета новородени котета. С тази статия ще ви запознаем с основните правила за успешното отглеждане на толкова мъничко котаче...