Гуфи в Големия град


Let's Adopt Bulgaria, Goofy Гуфи, минути след като го събрахме от Гоце Делчев

В понеделник ви помолихме да ни помогнете да намерим стопаните на кучето от горната снимка.

На около годинка, в отлична форма, супер социален и много добър, без медальон и нашийник, Гуфи се луташе по бул. Каблешков между кварталите Гоце Делчев и Манастирски ливади. Тръгваше след всеки минувач, душеше из въздуха, ослушваше се дали не го викат отнякъде и беше видимо притеснен. Сложихме му нашийник и тръгна с нас на повод напълно безпроблемно. Обиколихме квартала, разпирахме кучкарите, но безуспешно.

По всичко личеше, че Гуфи е бил нечий домашен любимец.

В сряда разбрахме, че никой не го търси. Гуфи няма чип. А след повече от 1300 споделяния, разлепени обяви из целия район, където беше намерен куч, никой не се обади за него. В коментарите под публикацията ни писаха хора, забелязали, че от седмица се скита из Манастирски ливади и сякаш чака да бъде намерен.

Но неговият човек не го открива, вероятно защото не го търси.

Това не ни се случва за първи път, приятели. Затова ще си позволим да предположим защо никой не се свърза с нас и защо никой в квартала не познава това добро момче.

Гуфи много прилича порода куче, която често се използва за лов (въпреки че можем да се обзаложим, че на лов никога не е ходил). Представителите на тази порода генетично са със силно изразени инстинкти, отлично обоняние, завидна ориентрация и като всяко куче – силно се привързват към стопанина и семейството си. Да „пуснеш на свобода“ такова куче е трудна задача. Защото кучето намира пътя обратно към дома си. И семейството си. Единственото, което някога е познавало и обичало.

Затова за да са сигурни, че нежеланият домашен любимец няма да се върне, хората решават да го изоставят на място, което кучето не познава и откъдето трудно би намерило пътя към дома си.

Let's Adopt Bulgaria, Goofy Снимка: Христо Михайлов

Та представете си, приятели, че се озовавате в град или квартал, който не познавате. Сред хора, които не са вашите, без да знаете как да се пазите от прелитащите коли, от глутницата недобронамерени кучета, които си пазят територията и искат да ви прогонят, от групата идиоти, които подхвърлят храна с отрова или пък от онези, които искат да изпробват уменията си за стрелба по движещи се обекти.

Let's Adopt Bulgaria, Goofy Снимка: Христо Михайлов

Домашно куче, чиито инстинкти за самосъхранение не са развити и което тръгва след всеки човек и всяка кола, не би оцеляло дълго на улицата. Ето защо не можем да върнем Гуфи обратно.

Ето защо днес ви молим за помощ.

Гуфи спешно се нуждае от ПРИЕМЕН ДОМ. Местенце, на което да го настаним, докато намерим истински стопани за него. Такива, които ще останат завинаги с него. Верни, както само едно куче може да бъде.

Let's Adopt Bulgaria, Goofy Снимка: Христо Михайлов

А ако ви се иска да помогнете за Гуфи, но не можете да го приютите, ударете рамо и ни помогнете да осигурим тестове, ваксини, кастрация, чип, обезпаразитяване и безопасен престой за куч в клиниката тук:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Гуфи, 58543

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Гуфи на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с 58543.

И най-важното – СПО-ДЕ-ЛЕ-ТЕ. Защото никак не е лесно да си едно Гуфи в големия град.

* Новини за Гуфи ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Летс Адопт.

* Координатор на случая на Гуфи е Надя.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Сара - изоставена, ударена и отново изоставена. Моля, помогнете!

March 25, 2019

Изоставена на много натоварен път и ударена от кола, Сара била намерена агонизираща от жена.

Вая и старият диван. Моля, помогнете!

April 17, 2019

Казват, че всяко куче мечтае да си има диван, дом и семейство.

Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете!

December 22, 2018

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него. Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав...

7 начина да помогнеш на (бездомните животни в) България

December 17, 2017

В България има свръхпопулация от бездомни кучета и котки. Споделяме 7 неща, които можеш да направиш, за да промениш това...