За едно котешко сърце. Моля, помогнете!


Redom, Lucky Лъки скоро след като бил спасен.

Бездомен и съвсем малък, Лъки бил нападнат от куче. Случайно минаваща жена видяла какво се случва, някак успяла да измъкне Лъки от устата на кучето, котан бил приет в клиника със счупено ребро, а след дни - изписан и настанен в дом.

Това, с две изречения, щеше да е щастливата история на Лъки, ако котан не страдаше от изключително рядко вродено заболяване и ако всеки миг не можеше да е последния му.

Redom, Lucky Лъки, докато се бореше за живота си в клиниката.
Снимка: Цвети Костова

Научихме за Лъки малко след като бе настанен в дом. Котан дишаше учестено и със затруднения. Назначената терапия вече трети ден не му помагаше, той губеше сили и по всяка вероятност не му оставаше много.

Така Лъки, по спешност, мъничък и в критично състояние, бе настанен в Централна ветеринарна клиника. Там първо бе стабилизиран, а след товa - изследван за куп заболявания, засягащи белия дроб и сърцето, в това число - вирусни, бактериални, паразитни и вродени.

Нито едно от изследванията, обаче, не разкри причината за състоянието на Лъки - котан не се бореше с инфекция (вирусна или бактериала), нямаше белодробни паразити, нито се виждаха изменения по белия дроб и сърцето. Видимо се чувстваше добре, хранеше се с апетит, преследваше опашката си в клиниката и...дишаше два пъти по-учестено от здраво коте.

Няколко седмици по-късно, все още жив и малко по-голям, Лъки се влошаваше, а прегледът с ехограф разкри вродено и изключително рядко срещано заболяване.

Redom, Lucky Лъки, докато се бореше за живота си в клиниката.
Снимка: Цвети Костова

Cor triatriatum sinister е името на състоянието или - в лявото предсърдие на Лъки има мембрана, която затруднява преминаването на кръвта и изобщо - работата на сърцето и белия дроб.

Мембраната нормално не съществува, образува се по време на развитието на ембриона и причината котета, а и хора, да живеят с това състояние е, че в мембраната често се отварят дупчица-две, през които кръвта се просмуква.

Redom, Lucky Лъки няколко седмици след като научихме диагнозата му.

За да разберем колко трудно е за сърцето на Лъки да работи, направихме томография с контрастно вещество.

1-2 милиметра - толкова е диаметърът на единствената дупчица в мембраната в сърцето на Лъки и през нея, с цената на много усилия, сърцето успява да изтласква кръв и да държи Лъки жив.

Redom, Lucky

Redom, Lucky Срезове от томографията на Лъки.

Днес, 3 месеца след като научихме за Лъки, знаем:

Лъки не може да живее така. Колкото повече расте, толкова по-трудно ще е за сърцето му да изтласква кръвта през малката дупчица.

Лъки може да бъде опериран. С помощта на хуманен екип и чрез използване на техника за деца (новородени).

Лъки, обаче, трябва да стане поне 3 килограма, в противен случай операция би била трудно възможна.

Колкото по-голям става Лъки, заради нарушената работа на сърцето, толкова по-трудно ще му е да трупа тегло и толкова по-вероятно ще е да се влоши внезапно и да си отиде.

Redom, Lucky Лъки в очакване да порасне и бъде опериран.
Снимка: Христо Христов

Дали Лъки ще се справи, не знаем. Никой не знае.

От една страна, само преди седмица, след внезапно влошаване, котан, по спешност, бе настанен в кислородна клетка в Централна ветеринарна клиника.

От друга, днес Лъки тежи 2.1 кг и когато не спи, играе.Дали Доби ще се разболее от белодробен лимфом, как ще се развие заболяването на Захари, дали Лъки ще качи тегло и ще издържи ли сърцето му до и по време на операцията... Има неща, над които просто нямаме контрол.

Знаем, обаче, че в края на всичко важно е дали си постъпил правилно.

Приятели, моля, помогнете ни да осигурим най-добрите грижи за Лъки. Приютeте го временно или дарете за неговото сърце на:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Лъки, 66231

Redom, Lucky Лъки ♡
Снимка: Христо Христов

* За Лъки се борят д-р Бучков и д-р Георгиев.

* Новини за Лъки ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Лъки е Диана.

Благодарим на Лапички без дом, които осигуриха лечение и приемна грижа през първите месеци от живота на Лъки. Посетете страничаката им, подкрепете ги. ♡


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Ще се справи ли Доби?

May 16, 2019

Знаете ли какъв процент от котките страдат от възпаления на устната кухина? В световен мащаб около 5%. У нас, обзалагаме се, процентът е много по-висок...

Грозното пате Мира. Шест години по-късно...

July 25, 2019

Това, което получавала Мира на улицата, не било милостиня. Хората се опитвали да я прогонят, да държат децата си далеч от нея.

4 неща, които трябва да знаете, за отглеждането на новородено коте

April 12, 2017

Започна сезонът на изостaвените в торбички и кашончета новородени котета. С тази статия ще ви запознаем с основните правила за успешното отглеждане на толкова мъничко котаче...