Мече в беда. Моля, помогнете!

Текстът е публикуван на 11 февруари 2020 и ще ви отнеме 2:00 минути.

Redom, Meche Мечето, докато все още живееш навън.

Срещнахме Мечето преди години. Заедно с още няколко котака, маца оцеляваше в пространството между няколко къщи. И тъй като нито тя, нито останалите се справяха добре, се опитахме да им помогнем.

И сякаш успяхме - кастрирахме и обезпаразитихме всички, а редовните срещи с нас, достатъчната и добра храна им помогна да натрупат сили, да останат здрави и общителни.

Единствено Мечето, най-дребна и плаха от всички, винаги стоеше далече от нас. Сякаш ако я приближим още малко, нещо ужасно щеше да се случи.

Redom, Meche Мечето по време на първия си преглед.

Преди година забелязахме, че Мечето все повече отслабва. И за да разберем какво се случва, започнахме да я наблюдаваме от разстояние как се храни.

И ако в началото маца просто избираше по-малки парченца храна, след седмици видимо изпитваше болка, докато го прави, а скоро спря съвсем да се храни, отказвайки твърда, мека, дори и течна храна.

Мечето бе в беда. Не само защото, без успех, се бореше с нещо упорито и болезнено, а защото за да ѝ помогнем, бе нужно отново да я хванем, а тя дори не ни позволяваше да се доближим до нея.

Redom, Meche Мечето по време на първия си преглед.

Месеци по-късно и вероятно само седмици преди Мечето да се предаде завинаги, с малко късмет и помощ от живеещите наблизо, успяхме да заловим маца.

Първият преглед показа, че маца тежи едва 1.5 килограма (колкото коте на 6 месеца), има анемия, ужaсно възпалени и силно болезнени тъкани в устата.

Всъщност Мечето бе толкова слаба, че да я упоим и отстраним причината за възпалените тъкани, бе твърде опасно. Маца трябваше първо да укрепне.

Няколко курса с антибиотик, топло, тихо и сигурно местенце, заедно с добре подбрана и подходящо смляна храна, помогнаха на Мечето да събере сили.

Така, два месеца след като се озова при нас, Мечето най-сетне бе упоена, а огледът на устата и рентгеновите снимки показаха голям брой разрушени зъби, лошо възпалени тъкани и дълбоки язви.

Redom, Meche Мечето се събужда от първата си операция.

В продължителна операция отстранихме най-болните зъби. Надявахме се това да е достатъчно и възпалението да отмине.

Днес, вече половин година след операцията, знаем:

Мечето е ужасно мила, гушлива маца, която заради силната постоянна болка в устата е избягвала контакт с хора, други котки и изобщо всичко.

Тъканите в устата на Мечето продължават да са възпалени, тя все още изпитва болка при хранене и трябва да я оперираме отново, за да отстраним и останалите зъби.

Redom, Meche графично съдържание Отстранените по време на първата операция зъби на Мечето.

Гингивостоматит , разрушил коронките и корените на зъбите, е причината маца да изпитва болка. Хронична вирусна инфекция и неправилен отговор на имунната система към бактериите в зъбната плака вероятно са причинили състоянието.

Състоянието се среща все по-често - Мечето е шестото коте, което спасяваме и страда от него. При 93% от котките, след остраняване на всички зъби, възпалението и болката изчезват.

Приятели, моля, пожелайте на Мечето да не е от другите 7% и дарете за лечението ѝ на:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Мечето

Също можете да заплатите част от разходите на Мечето на място в клиника Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 67340.

Redom, Meche Мечето днес ♡

* За Мечето се борят д-р Шукерова и д-р Костадинова.

* Новини за Мечето ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Мечето е Диана.

Спасяването на Таласъмите June 10, 2021

Бълагрия се променя. И не е ужасно далечe времето, когато няма да се срамуваме от отношението на сънародниците ни към живота на по-слабия...

Зара, бактерията и бактериофагите March 17, 2021

Получихме тревожни резултати - към обичайната находка на Ешерихия коли в посявката ѝ на урина бе пораснала мултирезистентна бактерия

7 начина да помогнеш на (бездомните животни в) България December 17, 2017

В България има свръхпопулация от бездомни кучета и котки. Споделяме 7 неща, които можеш да направиш, за да промениш това...

Какво се случи с Доби? December 30, 2019

Точно когато всичко изглеждаше наред, Доби неочаквано се влоши...