Мече в беда. Моля, помогнете!


Redom, Meche Мечето, докато все още живееш навън.

Срещнахме Мечето преди години. Заедно с още няколко котака, маца оцеляваше в пространството между няколко къщи. И тъй като нито тя, нито останалите се справяха добре, се опитахме да им помогнем.

И сякаш успяхме - кастрирахме и обезпаразитихме всички, а редовните срещи с нас, достатъчната и добра храна им помогна да натрупат сили, да останат здрави и общителни.

Единствено Мечето, най-дребна и плаха от всички, винаги стоеше далече от нас. Сякаш ако я приближим още малко, нещо ужасно щеше да се случи.

Redom, Meche Мечето по време на първия си преглед.

Преди година забелязахме, че Мечето все повече отслабва. И за да разберем какво се случва, започнахме да я наблюдаваме от разстояние как се храни.

И ако в началото маца просто избираше по-малки парченца храна, след седмици видимо изпитваше болка, докато го прави, а скоро спря съвсем да се храни, отказвайки твърда, мека, дори и течна храна.

Мечето бе в беда. Не само защото, без успех, се бореше с нещо упорито и болезнено, а защото за да ѝ помогнем, бе нужно отново да я хванем, а тя дори не ни позволяваше да се доближим до нея.

Redom, Meche Мечето по време на първия си преглед.

Месеци по-късно и вероятно само седмици преди Мечето да се предаде завинаги, с малко късмет и помощ от живеещите наблизо, успяхме да заловим маца.

Първият преглед показа, че маца тежи едва 1.5 килограма (колкото коте на 6 месеца), има анемия, ужaсно възпалени и силно болезнени тъкани в устата.

Всъщност Мечето бе толкова слаба, че да я упоим и отстраним причината за възпалените тъкани, бе твърде опасно. Маца трябваше първо да укрепне.

Няколко курса с антибиотик, топло, тихо и сигурно местенце, заедно с добре подбрана и подходящо смляна храна, помогнаха на Мечето да събере сили.

Така, два месеца след като се озова при нас, Мечето най-сетне бе упоена, а огледът на устата и рентгеновите снимки показаха голям брой разрушени зъби, лошо възпалени тъкани и дълбоки язви.

Redom, Meche Мечето се събужда от първата си операция.

В продължителна операция отстранихме най-болните зъби. Надявахме се това да е достатъчно и възпалението да отмине.

Днес, вече половин година след операцията, знаем:

Мечето е ужасно мила, гушлива маца, която заради силната постоянна болка в устата е избягвала контакт с хора, други котки и изобщо всичко.

Тъканите в устата на Мечето продължават да са възпалени, тя все още изпитва болка при хранене и трябва да я оперираме отново, за да отстраним и останалите зъби.

Redom, Meche графично съдържание Отстранените по време на първата операция зъби на Мечето.

Гингивостоматит , разрушил коронките и корените на зъбите, е причината маца да изпитва болка. Хронична вирусна инфекция и неправилен отговор на имунната система към бактериите в зъбната плака вероятно са причинили състоянието.

Състоянието се среща все по-често - Мечето е шестото коте, което спасяваме и страда от него. При 93% от котките, след остраняване на всички зъби, възпалението и болката изчезват.

Приятели, моля, пожелайте на Мечето да не е от другите 7% и дарете за лечението ѝ на:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Мечето

Също можете да заплатите част от разходите на Мечето на място в клиника Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 67340.

Redom, Meche Мечето днес ♡

* За Мечето се борят д-р Шукерова и д-р Костадинова.

* Новини за Мечето ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Мечето е Диана.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Мика - защо го правим

October 03, 2019

Така точно преди година чакахме да разберем ще живее ли Мика или не.

Фют спешно се нуждае от операция. Моля, помогнете!

September 09, 2020

Висока температура, силно отекли тъкани около едното око, изтечения от нослето и затруднено дишане ни отведоха по спешност в Централна ветеринарна клиника.

Сбогом, Захари!

September 02, 2020

Загубихме Захари. Случи се внезапно и преди време...

9-те най-разпространени заблуди за кастрацията

August 12, 2017

В България има огромна популация от кучета и котки. Домашни, дворни и бездомни. Днес ще ви разкажем за едни от най-разпространените заблуди за кастрацията и за това колко много струват те на любимците и обществото ни.