Филипа - усложнение с бионик крачето. Моля, помогнете!

Текстът е публикуван на 09 февруари 2018.

Let's Adopt Bulgaria, Philippa Филипа, при настаняването си в Централна ветеринарна клиника
Снимка: Румена Казакова

Ако има нещо, което научихме с Филипа, то това е, че нещата рядко се случват, както ни се иска.

И за да ви помогнем да разберете защо казваме това, накратко ще ви споделим историята на Филипа от деня, в който се озовала без дом и съвсем сама на улицата в малко българско градче, до днес, когато все още не знаем дали ще успеем да спасим нея и нейните крачета.

Let's Adopt Bulgaria, Philippa Филипа, седмици след като била пострадала.

Филипа била изоставена на улица, на която се извършвал пътностроителен ремонт. Съвсем беззащитна, малката Филипа, вместо да намери спасение у хората, ремонтиращи улицата, попаднала под пътностроителните им машини.

Дни след инцидента, Филипа била открита едва жива и в много тежко състояние.

3 седмици по-късно, когато научихме за нея, тя се бе преборила за живота си, но не и за крачетатат си: задната лява лапа на Филипа бе частично ампутирана, а предната дясна - с неясни прогнози.

Let's Adopt Bulgaria, Philippa Лошо ранената предна лява лапа на Филипа
и частично ампутираното ѝ задно краче.

Животът може да бъде прекрасен на 4 лапи, добър на 3, но немислим на една предна и една задна лапа.

Знаете ли какъв живот си пожелахме за Филипа? Прекрасен.

Филипа се нуждаеше от най-добрите грижи и ние обещахме да ѝ ги осигурим.

Let's Adopt Bulgaria, Philippa Филипа на контролен преглед, след поставяне на апарата на Илизаров.

Планът бе следният:

  • да овладеем инфекцията в крачетата на Филипа;
  • да поправим тежко пострадалото ѝ предно краче;
  • да удължим частично ампутираното задно краче, така че да направим поставянето на бионик протеза възможно;
  • да постигнем всичко това, докато Филипа расте, така че още по-скоро да заживее прекрасния живот, който всяко малко кутре заслужава.

Let's Adopt Bulgaria, Philippa Титаниевият стем, поставен в крачето на Филипа.

И успяхме. Почти, обаче.

След като задното краче бе оперирано няколко пъти и в рамките на няколко месеца - удължено с апарат на Илизаров, през есента на 2017 година получи титаниев стем с допълнителна упора.

Но дали заради многото процедури в зоната, дали заради крехката възраст или просто заради лош късмет, кожата в долната част на крачето на Филипа се възпали и не успя да се затвори около импланта, оставяйки малка част от него открита.

В следващите месеци кожата на крачето на Филипа постепенно се отдръпна, оставяйки допълнителната упора на стема полу-открита и създавайки врата за бактерии и потенциални инфекции и излагайки на риск лапата и здравето на Филипа.

Let's Adopt Bulgaria, Philippa Оголената допълнителна упора на стема и неспокойната кожа около импланта.

Приятели, твърде рисковано е да оставим толкова голяма част от импланта в крачето на Филипа открита. За да поправим това, ще направим операция, с която да отстраним допълнителната упора на стема, надявайки се така да осигурим повече шансове на тъканите да се затворят около него. Упората е полезна в първите месеци след поставянето на стема и отстраняването ѝ днес не би изложило на риск лапата на Филипа.

Вече почти година едно приемно семейство, един невероятен екип от лекари, вие и ние се борим за крачетата на Филипа.

Месеци, в които Филипа първо плахо, а след това уверено започна да ползва крачето си и свикна да разчита на него толкова, че нито лекарите ѝ, нито ние си представяме живота ѝ без него.

Приятели, моля, помогнете на Филипа да остане на 4 лапи, пожелайте ѝ мъничко късмет и дарете за операцията на нейното краче тук:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Филипа, 47434

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Филипа на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 47434.

Също можете да помгонете на Филипа, като участвате в благотворителния семинар на център за кучета "Дея", средствата от който ще бъдат дарени за кучовците на Летс Адопт - България. Повече информация за събитието можете да намерите тук: Мотивация в обучението.

Let's Adopt Bulgaria, Philippa Филипа в очакване на крачето ѝ да бъде оперирано отново.

* За Филипа се бори д-р Златинов.

* Новини за Филипа ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към нас.

* Координатор на случая на Филипа е Диана.

Филипа - за вината и цената на живота April 25, 2017

Филипа била подхвърлена на улица във Видин, близо до извършван ремонт на пътя. В продължение на дни и въпреки размера си Филипа оцелявала около тежките машини. Един ден, обаче, късметът ѝ не успял да я спаси...

Филипа - нашето обещание June 28, 2017

Разбираме, че не можем да спасим всички. Знаем, обаче, че тези, които спасяваме, ще получат безкомпромисно добри грижи и невероятни семейства. Това е нашето обещание пред вас, пред нас и пред живота в ръцете ни...

Ампутираното краче на Филипа расте! July 27, 2017

Преди месец по време на нетривиална операция направихме напречен разрез в костта на частично ампутираното задно краче на Филипа и от двете страни на разреза поставихме титаниеви игли, прикрепени към външен пръстеновиден фиксатор...

Филипа - последното препятствие September 07, 2017

Днес се състоя най-важният преглед на Филипа - след седмици в клиниката, няколко операции и месеци с апарата на Илизаров, Филипа е готова да...

Филипа - усложнение по пътя към живота на 4 крачета October 27, 2017

Казват, че хубавите неща ставали бавно. На Филипа понякога ѝ се струва, че стават твърде бавно. Вече 6 месеца сe борим заедно с Филипа да я върнем на 4 крачета...