Принцеса - животът не може да има цена

Текстът е публикуван на 25 май 2021 и ще ви отнеме 2:00 минути.

Redom, Princess Принцеса, когато научихме за нея.

Принцеса е бездомниче. През един от студените дни на март се скрила в жилищен вход.

Там по-късно била намерена неспособна да се движи.

Хората, намерили маца, бяха категорични, че Принцеса е била пребита от техен съсед, който в опита си да я изгони я изритал няколко пъти по тялото и главата.

Redom, Princess Принцеса и рехабилитацията.
Снимка: Боян Христов

Когато поискахме данни, техни и на съседа, за да подадем сигнал, се оказа, че никой нищо не е видял и чул, всеки само предполагал, но пък иначе и всеки знаел какво се е случило.

Така, каква е причината Принцеса да се озове в Централна ветеринарна клиника, не знаем.

Но преди да ви разкажем за маца, какво се случи после и как можете да ѝ помогнете, е важно да кажем:

Ако станете свидетел на насилие към животно или изобщо на каквото и да е престъпление, но не подадете сигнал и премълчите, то вие превръщате себе си в съучастник.

А ако измисляте истории как едно коте е пребито, за да събудите повече съчувствие у хора и организации, то вие чисто и просто лъжете, за да направите живота си по-лесен.

Redom, Princess Срез от томографскорто изследване на Принцеса.

Първите изследвания на Принцеса показаха, че маца има анемия, котешки имунодефицитен вирус, висок брой антитела срещу котешки коронавирус и счупени нос и долна челюст.

Принцеса, макар и във видимо стабилно състояние, не можеше да пази равновесие и ходеше ето така:Високият брой антитела срещу коронавирус можеше да означава, че маца вече е преборила инфекцията или че напротив - отслабената ѝ имунна система не се е справила, вирусът е мутирал и Принцеса страда от инфекциозен перитонит - много тежко и често фатално, засягащо и нервната система състояние, за което едва отскоро съществува продължително, скъпо и невинаги ефективно лечение.

Заради това и заради неспособността на Принцеса да пази равновесие, взехме гръбначно-мозъчна течност, която изпратихме за изследване в Германия.

Изследването отхвърли наличието на най-разпространените вируси, засягащи централната нервна система при котките. Т.е Принцеса не страдаше от инфекциозен перитонит и неспособността ѝ да пази равновение по всяка вероятност се дължеше на травма на главата.

Redom, Princess Принцеса по време на подготовката за операцията.
Снимка: Боян Христов

Счупванията на долната челюст и на носа заздравяха консервативно и без хирургина намеса. От носа на Принцеса, обаче, започна да се отделя секрет.

Ето защо упоихме маца, отстранихме един лошо счупен зъб и направихме ендоскопия на устната кухина. По време на изследването открихме лезия на горната челюст, от която взехме материал за посявка.

Посявката показа, че лезията се дължи на гъбичка, която е нормално безобидна, но трудна за потискане от коте, живяло навън, преборило коронавирус, възстановяващо се от травма на главата и страдащо от котешки имунодефицитен вирус.

Заедно с гъбичката в посявка порасна и бактерия.

Бактерията е силно резистентна и би затруднила имунната система и на съвсем здраво коте. Подготвяме Принцеса за лечение с бактериофаги - малки вируси, една от надеждите на човечеството за справяне с все по-често срещаните инфекции с мултирезистенти бактерии сред хора и животни.

Redom, Princess Redom, Princess Взимане на ликвор.
Снимка: Боян Христов

Вече втори месец Принцеса е в клиниката.

В последните дни се случи на няколко пъти да вдигне температура, но остава стабилна, повлиява се от противогъбичното лечение и малко по малко, въпреки неподходящата среда, връща умението си да пази равновесие.

Днес Принцеса най-много нуждае от приемен дом - временно, без други котки, по-голямо и по-светло от клетката в клиниката месетенце.

Ако можете да я приютете, моля, направете го.

Ако ли не, моля, помогнете и дарете за лечението ѝ.

Принцеса се бори с няколко състояния и без да преувеличаваме, е сред най-тежките случаи, които сме срещали. А животът не може да има цена.

Също можете да заплатите част от сметката на Принцеса на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 77427.

Redom, Princess Принцеса
Снимка: Боян Христов

* Ако бихте приютили Принцеса временно, докато ние търсим семейство за нея, пишете ни: info@redom.bg.

* За Принцеса се борят д-р Стоянов и д-р Шукерова.

* Новини за Принцеса ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом.

* Координатор на случая на Принцеса е Вяра.

Мъничкият Георги September 27, 2021

Георги бил изоставен в двора на възрастна жена - съвсем мъничък, тежал 300 грама и не можел да се храни сам.

Сбогом, Мила! August 20, 2022

Преди малко повече от година, ударена от кола и в много тежко състояние, Мила се озова при нас.

7 начина да помогнеш на (бездомните животни в) България December 17, 2017

В България има свръхпопулация от бездомни кучета и котки. Споделяме 7 неща, които можеш да направиш, за да промениш това...

Чудомир. Моля, помогнете! September 18, 2022

Паркирахме пред клиниката, когато чухме силен котешки плач - млад мъж носеше хванал зад врата малко коте.