Ян - твърде несправедливо. Зов за помощ!


Let's Adopt Bulgaria, Yan графично съдържание Снимката, с която научихме за Ян.

Днес, преди да ви разкажем историята на Ян и семейството му, редно е да знаете: не можем да обещаем нито, че историята няма да ви разплаче, нито че Ян ще е все още с нас в края ѝ.

Ян е бездомниче. Роден е в средата на август и заедно със своите майка (Лъки), братче (Юли) и 3 сестричета (Есме, Люси и Лени), прекарал първата седмица от живота си, заключен в складово помещение в покрайнините на София.

Това почти убило него и цялото му семейство - след седем дни без храна и без вода мама Лъки била на ръба на силите си. Случаен минувач чул плача ѝ и не се отказал, докато не измъкнал котешко семейство от склада.

Let's Adopt Bulgaria, Yan Юли, Лени, мама Лъки, Есме, Ян и Люси дни преди да се разболеят.

Настанени в дома на случайния минувач, мама Лъки и мъниците укрепнали, започанали да наддават и точно когато котешкото семейство изглеждало в безопасност, Лъки се разболяла, а с нея и малките ѝ.

Панлевкопения - малко диагнози могат да бъдат толкова страшни.

Първа си отишла Есме, след това - Люси, после Лени, Юли и най-сетне - мама Лъки.

Така едва на 4 седмици, съвсем малък и загубил цялото си семейство, Ян трябвало да се пребори за живота си. За втори път.

Let's Adopt Bulgaria, Yan Ян при постъпването си в Централна ветеринарна клиника.
Снимка: Христо Михайлов

И за да разберете колко трудно е било за Ян, ще споделим повече за заболяването.

Панлевкопенията е силно заразно заболяване, протичащо остро и често с фатален край. Вирусът потиска костния мозък, атакува лимфните възли и унищожава клетки на имунната система. Така веднъж заразен, организмът остава анемичен, без защитни сили и уязвим към всякакви бактериални инфекции.

Бактериалните инфкеции засягат най-важните системи в организма - сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната. Вторичните усложнения в тях предизвикват обилно повръщане, кървава диария, обезводняване, аритмия и пневмония.

И до днес не е открито лекарство срещу вируса на панлевкопения. Така единственото нещо, което може да унищожи смъртоносния вирус е имунната система на организма. Лечението остава поддържащо и насочено към вторичните усложнения, включва венозна терапия с течности и антибиотици, също имуностимулатори, кръвопреливане.

Какви били шансовете на Ян срещу страшното заболяване? Незначителни. От една страна, имунната система на малките котета е неразвита в първите седмици от живота им. От друга, кръвоносните съдове на Ян, с диаметър на игла, не позволявали венозна терапия.

Ян, обаче, някак се преборил за живота си. С една малка подробност - тъканите около мястото, на което било приложено подкожно лечение, се замърсили, възпалили, образували абсцес и днес Ян се бори за живота си. За трети път.Без да отлагаме и само часове, след като научихме за Ян, го настанихме в Централна ветеринарна клиника.

Възпалението е образувало дупка , която започва от основата на ушите и завършва отвъд плешките на котан. Мястото е заобиколено от некротични тъкани и раната ще нарасне по площ. Със сигурност ще се наложи да бъде затворена хирургично. Уви, това в момента не е възможно - състоянието на котан е твърде нестабилно.

Ян има ужасна инфекция - броят на белите му кръвни телца е два пъти над нормата. Също и животозастрашаваща анемия - нивото на хематокрита е много под долната граница. Ян не успява да поддържа нормална телесна температура, тежи едва 350 грама, отпаднал е, има тремори и единствената добра новина е, че дори и с малко помощ, се храни сам.

Постоянно наблюдение, венозна терапия, два антибитиока, имуностимулатори, витамини и няколко кръвопреливания (две от тях вече направени) се надяваме да задържат Ян при нас. Веднъж стабилизиран, котан ще бъде опериран, а междувременно раните му ще бъдат обработвани два пъти всеки ден.

Let's Adopt Bulgaria, Yan графично съдържание Ужасната рана на гърба на Ян.
Снимка: Христо Михайлов

Да помогнем на Ян, приятели, ще е скъпо, трудно и с голяма вероятност няма да успеем. Но да се откажем преди да сме опитали, би било твърде несправедливо. Затова, моля, ако можете, бъдете с Ян, помогнете му и дарете за живота му тук:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Ян, 59272

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Ян на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 59272.

Let's Adopt Bulgaria, Yan Моля, помогнете на Ян да се пребори за живота си за трети път.
Снимка: Христо Михайлов

* За Ян се бори д-р Бръзицова.

* Новини за Ян ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Летс Адопт.

* Координатор на случая на Ян е Вяра.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете!

December 22, 2018

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него. Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав...

Споти - последен опит. Моля, помогнете!

November 14, 2018

Често ни питат как избираме животинките, на които помагаме. Отговорът - помагаме на онези, на които малцина биха...

Ще има ли Ома първата си Коледа?

December 20, 2018

Преди 2 години видяхме публикация със снимки от малък общински приют край Ямбол. На снимките, свито в ъгъла на една от общите клетки, се виждаше мръсно, старо и с охлузени крачета кученце.

4 неща, които трябва да знаете, за отглеждането на новородено коте

April 12, 2017

Започна сезонът на изостaвените в торбички и кашончета новородени котета. С тази статия ще ви запознаем с основните правила за успешното отглеждане на толкова мъничко котаче...