Зара, бактерията и бактериофагите

Текстът е публикуван на 17 март 2021 и ще ви отнеме 1:30 минути.

Redom, Zara Зара при постъпването си в клиниката.
Снимка: Тони Станчева

Няколко седмици след като ви разказахме, че Зара се справя по-добре, получихме тревожни резултати - към обичайната находка на Ешерихия коли в посявката ѝ на урина бе пораснала мултирезистентна бактерия.

За да установим каква е бактерията, изпратихме посявката в лаборатория.

Няколко дни по-късно научихме, че мултирезистентната бактерия, Enterococcus faecium, бе чувствителна едва към 3 антибиотика, като само за един от тях, линезолид, има данни за използване при кучета.

Redom, Zara Зара по време на томографското изследванет с контраст.
Снимка: Боян Христов

Зара не можеше да живее така - бактерията щеше предизвика възпаление и рани, тъканите отново щяха да сраснат, уретрата на Зара отново щеше да се запуши и тя пак щеше загуби способност да пишка.

Но да лекуваме бактерията с линезолид, можеше да създаде резистентност у нея към един от малкото антибиотици, към които все още чувствителна.

Redom, Zara Зара на разходка по време на престоя си в клиниката.
Снимка: Боян Христов

Ето защо приложихме курс с бактериофаги - малки вируси, които, инжектирани в пикочния мехур, поразяват само определен вид бактерии.

Бактериофагите са познати основно в Източна Европа и са една от надеждите на човечеството за справяне с все по-често срещаните инфекции с мултирезистенти бактерии сред хора и животни.

Месец след терапията контролната посявка на урината на Зара бе чиста. Две седмици по-късно във втората контролна посявка също нямаше растеж на бактерии.

Или - Зара е здрава, приятели.

Redom, Zara Зара
Снимка: Христо Христов

Докато всичко това се случваше Зара не бе сама.

Малцина биха приютили голямо куче през зимата в София и по време на пандемия.

Но някак между всичко, което се случваше в Родината ни, историята на Зара си бе проправила път и достигнала до човек, който искал да помогне на някого, на когото никой не би.

Така няколко срещи по-късно и в началото на 2021, Зара заживя в приемен дом.

И докато ние се борехме за живота ѝ, тя си спомни какво е да имаш собствено ъгълче, човек до себе си, продължителни разходки, някого, с когото да играеш и когото да чакаш да се прибере у дома.

След два месеца в клиниката и още толкова в приемен дом, можем да кажем - Зара е готова да заживее в свое семейство. Пишете ни, за да я осиновите:

Redom, Zara Зара с приемното си семейство в планината.

* За Зара се пребориха д-р Шукерова, д-р Димитриевска и д-р Костадинова.

* Новини за Зара ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Зара е Диана.

Зара - в най-тежкия момент. Моля, помогнете! November 13, 2020

Едва на 3 месеца, Зара била изоставена, по-късно изловена с примка от служителите на приюта, настанена в клетка и непосредствено след това - кастрирана.

Надежда за Зара. Моля, помогнете! November 20, 2020

Зара все още е в клиниката, с цистостомален катетър и неясно бъдеще...

Зара - две операции по-късно December 12, 2020

След месец в клиниката, най-сетне можем да кажем - Зара е по-добре...

Как помогнахте на (животните в) Украйна April 02, 2024

Отправихме молба към вас - да ни помогнете да дарим храна, която доброволци в Украйна да доставят до най-тежко засегнатите от войната райони...