5 каузи, които се нуждаят от парите ти за фойерверки

Текстът е публикуван на 26 декември 2021 и ще ви отнеме 2:00 минути.

Let's Adopt Bulgaria, Redom

Как плануваш да изпратиш 2021? Тихо с най-близките или гръмко с познати?

Ако ти се иска да посрещнеш 2022 с малко шум, ето няколко идеи как вместо това да похарчиш парите си за фойерверки:


Нахрани възрастен човек!

Подкрепи кампанията "За баба" на фондация "Проект Северозапад". Фондацията осигурява храна за уязвими възрастни хора от 15 села в северозпадания край на България. С 85 лв ще осигуриш храна за един човек за един месец.

Redom


Помогни на дива животинка в беда!

Фондация "Дивите животни" спасява осиротели и пострадали диви животни. Помогни им да изградят спасителен център, в който да приемат, лекуват и доотглеждат диви животни от всякакъв вид до освобождаването им обратно в природата.

Let's Adopt Bulgaria, Redom


Излекувай болно дърво!

Често градските дървета не получават вниманието и грижите, от които се нуждаят. Болести, счупени и наранени клони, неправилни корони и злосторна човешка намеса водят до тяхното загиване. TreeDoctor събира средства, с които да обследва, лекува и проследява бедстващи дървета в София и Пловдив. 100 лева ще спасят избрано от теб болно дърво.

Redom


Помогни на бездомна животинка!

Всеки месец десетки кучета и котки от несретници по българските улици се превръщат в щастливо осиновени домашни любимци. Подкрепи приют "Фермата" на "Animal Rescue Sofia" и за 50 лв. осигури храна за едно спасено куче за един месец.

Redom


Помогни на малката Алекс да ходи!

Алекс е родена с рядък дефект на крачетата – билатерална фибуларна хемимелия, което представлява липса на фибулите на двете крачета. След две операции в болница "Сейнт Мери" във Флорида и 6 седмици с гипс, Алекс се нуждае от рехабилитация. Дари за нея и лечението ѝ тук.

Redom

Фойерверките са част от почти всеки наш празник и всеки път, когато решаваме да празнуваме шумно и цветно, ние:

  • замърсяваме околната среда. Фойерверките отделят значителни количества фини прахови частици, тежки метали, сяра и въглеродни съединения.
  • унищожаваме дивите животни. Птички, катерички и други животни в ужас от шумните фойерверки често стават жертва на инциденти.
  • нараняваме бездомните животни. Бездомната котка пред блока или кучето пред офиса лесно могат да пострадат, докато през глава се опитват да се скрият от случващото се.
  • причиняваме страх у домашните животни. Кучето у дома ви или котката на леля ви не разбират какво се случва и живеят във вреден хроничен страх в дните около празниците.

И съвсем не на последно място - фойерверките нараняват и хората. Всяка година в спешните отделения се озовават хора от всяка възраст и произход, които в опит да повеселят себе си и околните си, са пострадали. А полуцелите ви пръсти са последното нещо, от което се нуждаят болниците ни сега.

Направете света ни по-тихо и добро място. Вместо веселие с фойерверки на себе си, дарете надежда на някой нуждаещ се.

Попи - това не е обява за безплатно йорки May 12, 2022

Попи е на 2 години и е напълно здрава. И преди да се запитате защо ни е притрябвало да спасяваме здраво, младо йорки...

От животните в Украйна: зов за помощ! March 07, 2022

Помогнете ни да осигурим 3000 кучешки и още толкова котешки дневни порции храна за животните в Украйна

Джак – анатомия на (не)правилното задомяване April 18, 2018

Ако някога сте спасявали животинче със собствени сили и не сте се справили със задомяването му, този текст е за вас. През лятото на 2014 година Джак се озовал между пътните платна на оживен булевард...

Как по неотложност оперирахме Гришо. Моля, помогнете! December 23, 2021

Помните ли неисторията на Гришо? Онази тривиалната, според която той е малък, изоставен, но иначе здрав? Е, не сме били съвсем прави...