Джак – анатомия на (не)правилното задомяване

Текстът е публикуван на 18 април 2018.

Ако някога сте спасявали животинче със собствени сили и не сте се справили със задомяването му, този текст е за вас.

Ако някога сте спасявали животинче със собствени сили и сте се справили успешно със задомяването, отминете... или научете нещо повече.

А ако някога ви се е искало да помогнете на животинче в беда, но сте се страхували, че няма да справите с намирането на дом за него, то този текст категорично е за вас.

Това е Джак, приятели.

Let's Adopt Bulgaria, Jack Джак днес
Снимка: Христо Михайлов

През лятото на 2014 година Джак се озовал между пътните платна на оживен булевард. Двойка минувачи забелязали бялото парцалче, спрели движението, събрали малкото котаче от пътя и веднага се отправили към най-близката ветеринарна клиника. Джак бил само на няколко месеца, ужасно слаб, силно дехидратирал, с подуто и гноясало око, телцето му било покрито с рани и бодили. Били му необходими седмици лечение и медицински грижи, докато укрепне. Гноясалото оче било отстраненто, кожният проблем - излекуван, котан бил ваксиниран. Готов за новия си живот.

До тук младата двойка човеци се справили като по учебник със спасяването на Джак.

Дошъл моментът с намирането на дом за кот. С него се върнали и бедите за Джак.

Притиснати от обстоятелствата и времето, спасителите на Джак го поверили за отглеждане в къща на хора, които се грижели за още доста други котки, с уговорката, че щом котан се адаптира и бъде кастриран, ще бъде пуснат на двора.

Съвет №1. Приятели, да спасите котаче от улицата, да вложите финанси и време, за да го излекувате и след това да го пуснете в двор, е все едно да го върнете обратно на улицата. За котките рядко съществува ограда, която да не може да бъде преодоляна. Веднъж напуснало пределите на т.нар. безопасен двор, котето отново се озовава на улицата, където го дебнат същите опасности, от които по-рано сте го избавили. Би могло да бъде блъснато от кола, нападнато от кучета, да попадне в битка за територия с други котаци, да бъде отровено, застреляно и какво ли още не.

Съвет №2. Да дадете некастрирано коте в дом с други котки, може да бъде много безотговорно решение. Подсигурете се, че кот ще бъде кастриран при достигане на неоходимата възраст или го дайте кастриран, защото в противен случай рискувате вашият недовършен ангажимент да доведе до увеличаване на популацията на бездмомните животни. А ние се борим за обратното, нали така?

Но да се върнем към историята на Джак.

През годините се оказало, че осен котките, за които вече се грижели, осиновителите на Джак продължили да събират още котки. Броят им надхвърлил 20. Условията, в които ги отглеждали ставали все по-лоши, животните гладували и конкуренцията за храна и територия ставала все по-ожесточена.

Когато хората спасили котан, решили да го навестят, едва го познали. Заварили болезнено слабо, стресирано и безкрайно тъжно коте. Джак отново се борел за живота си. Отвели го със себе си при първа възможност и отново го настанили в клиника, за да успеят да го стабилизират и да направят необходимите тестове, за да се уверят, че Джак е здрав.

Let's Adopt Bulgaria, Jack Джак, ден след като бил настанен отново в клиника

Съвет №3. Когато попаднете на кандидат-осиновители, приютили повече животни, отколкото физически биха могли да обгрижват, това навярно означава, че са взели решението да предложат дом за едно едно животно, под въздействие емоции. A там, където емоциите надделяват над разума, често възникват проблеми. Такива хора често се оказват в положение, в което са поели твърде много животни. И повярвайте ни, те няма да спрат с вашето коте. А колкото по-голяма е бройката животните, толкова по-лоши са персоналните грижи, които се полагат за всяко едно от тях.

Съвет №4. Когато поверите животинче за отглеждане, постарайте се периодично да получавате информация как се приспособява в дома на осиновителите. Дали е здраво, дали има някакви поведенчески отклонения, как се справя с общуването със себеподобни и с хора. Колкото по-тясна връзка поддържате с осиновителите, толкова по-голям шанс има да предотвратите беда или да помогнете със съвет в случай на нужда. Две глави винаги мислят по-добре от една.

Let's Adopt Bulgaria, Jack Джак, веднъж осиновен и неглижиран, остана седмици в клиника, докато се стабилизира

Малко след като настанили Джак в клиниката и се уверили, че котан е здрав, попечиталите му се свързаха с нас и ни помолиха за помощ с намирането на дом. Сами разбирате, че нямаше как да не не го направим.

Днес Джак живее в приемен дом. Въстанови силите си, събра смелост и общува без затруднения с другото коте в дома и с приемните си хора. Търпеливо чака да открием правилните човеци за него и да заживее спокойно и щастливо.

Let's Adopt Bulgaria, Jack Джак в своя приемен дом. Търси постоянен. :)
Снимка: Христо Михайлов

Приятели, спасяването на животинче не приключва с това да го излекувате и да покриете сметката му в клиниката. Всъщност не по-малко важна задача е да откриете семейство, което ще се грижи разумно и отговорно за котето до края на живота му.

Затова, молим, отделете няколко минути, за да прочетете още няколко съвета за какво да внимавате, докато избирате семейство за живота в ръцете си. Защото решението, което взимате днес, е важно за добруването му до края на котешките му дни.

Не давайте котето за „подарък“. Дори с риск да развалите изненадата на бъдещия стопанин, винаги настоявайте лично да общувате с човека, който предстои да се грижи за животинчето и се увечерете, че то е желано и решението е добре премислено. Животните, които са били „подарени“ най-често завършват на вилата или на улицата, защото решението за взимането им не е дошло от бъдещия стопанин, а от подаряващия.

Винаги настоявайте да посетите дома на кандидат-осиновителя. За да се уверите лично, че средата е безопасна за отглеждане на коте и за да прецените доколко кандидатът е наясно с грижите за котка.

Попитайте кандидат-осиновителя какъв опит има с котки и ако има такъв, какво се е случило с предишното му животинче. Често отговорите на тези въпроси вдигат червени флагове и показват дали човекът би бил надежден стопанин.

Уверете се, че домът разполага с инсталирани комарници или мрежи на прозорците и че котето няма да има достъп до необезопасенa с мрежа тераса. Защото противно на очакванията на много хора, котките не могат да летят.

Не се притеснявайте да задавате въпроси на кандидат-осиновителя, ако не сте сигурни, че ги е обмислил предварително:

  • Ако живее под наем, попитайте дали е обсъдил съжителството с домашен любимец с хазяина си;
  • Какво ще прави с котето, ако семейството се сдобие с нов член (много хора изоставят животните си при настъпила бременност);
  • Дали някой от семейството има алергия към котешка козина, слюнка или урина;
  • На кого ще повери грижите за животното, докато пътува;
  • С каква храна ще храни животничето;
  • Дали би се справил с непланирани разходи, ако възникне здравословен проблем за животинчето.
Ще се изненадате колко много хора не се замислят за възможни проблеми, докато не им се случат.

Уверете се, че кандидат-осиновителят разбира нуждата от здравна грижа за животинчето. Препоръчайте ветеринар, който да запознае стопанина с грижите, които предстои да полага за котето.

Не се отчайвайте, ако не попаднете на подходящ кандидат от първия път! ;)

А днес ви молим да ни помогнете да открием правилните хора за Джак.

Той е млад, здрав и невероятно гальовен. Заслужава прекрасно семейство и спокоен дом.

Let's Adopt Bulgaria, Jack Джак в очакване на своето семейство. Пишете ни, за да го осиновите.
Снимка: Христо Михайлов

* Новини за Джак ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Летс Адопт.

* Координатор на случая на Джак е Надя.

* За да осиновите Джак, пишете ни на [email protected].

Мога ли да се грижа за коте с епилепсия? January 12, 2021

За епилепсията при котките и за това какво всъщност означава да се грижиш за коте с епилепсия.

Попи - това не е обява за безплатно йорки May 12, 2022

Попи е на 2 години и е напълно здрава. И преди да се запитате защо ни е притрябвало да спасяваме здраво, младо йорки...

Джак – история за неетичното развъждане May 24, 2017

Пожелаваме ви никога да не бъдете Джак, нито неговото семейство. Джак дойде при нас едва на 3 месеца, тежеше само 700 грама и беше напълно сляп. И това бе само малка част от бедите му...

“Помощ! Намерих малко коте!” или неисторията на Гришо October 21, 2021

Ако живеете в България, да излезете за краставици, а да се върнете вместо това с коте, е толкова висок, че направо си е неистория...