Какво се случи с Доби?


Тази пролет ви разказахме за Доби - възрастно квартално котаче, с имунодефицитен вирус, развило остър и толкова болезнен гингивит, че спряло да се храни.

Операция за отстраняване на всички зъби и лечение с антибиотици и кортекостероиди помогнаха на котан. Всъщност, за известно време Доби се чувстваше толкова добре, че си позволихме да мечтаем и да потърсим дом за него.

Redom, Dobby Седмици след операцията, Доби играеше, бе с 2.5 кг по-тежък, а козината му беше пухкава и мека.

И точно когато всичко изглеждаше наред, Доби неочаквано се влоши. Котан започна да кашля, малко след това - да диша учестено, плитко, трудно дори, докато в един момент едва успяваше да си поеме въздух.

Настанихме го в кислородна клетка в Централна ветеринарна клиника и започнахме да търсим причината за рязкото влошаване.

Redom, Dobby Венозни антибиотици, инхалации и имуностимуланти помагаха на Доби, докато се бореше за всяка глътка въздух.
Снимка: Цветелина Костова

Рентгенови снимки, бронхоскопия, антибиотикограма, проба от течността в дробовете на котан, изпратена до немска лаборатория и няколко консултации с ветеринари и онколози от цял свят трябваше да разкрият какво мъчи котан.

Категорична диагноза, обаче, нямаме.

Redom, Dobby Доби в подготовка за рентгенова снимка.
Снимка: Христо Христов

Доби страда или от рядък белодробен лимфом, или от остра алергия и единственият начин да установим коя от двете диагнози е правилната, е да направим белодробна биопсия - опасна манипулация, която може да го убие.

С рак или алергия, Доби ще приема кортекостероиди до края на живота си. Терапията с имунопотискащи средства е противопоказна за котаци с неработеща имунна система (Доби вече страда от имунодефицитен вирус), но е единствения начин да облекчим симптомите му и да му осигурим още седмица, месец или малко повече нормален живот.

Redom, Dobby Доби, докато се бореше за живота си в клиниката.
Снимка: Христо Христов

Дали ще се откажем от Доби?

Да се грижиш за болно бездомниче не е никак лесно.

Да останеш до коте, което си отива, е скъпо, изморително, унищожително. И - единственото правилно решение.

Не, приятели, няма да се откажем от Доби. Вместо това ще направим всичко възможно до края на дните си Доби да живее като здраво и щастливо коте.

Redom, Dobby Доби по време на последния му контролен преглед при д-р Шукерова.
Снимка: Христо Христов

Днес Доби е добре. Доколкото може да бъде - диша нормално, храни се с голям апетит и се радва на приемния си дом.

Ако ви се иска просто да забравите за котан, трябва да знаете, че това е нормално - той си отива и е съвсем човешко да предпазите себе си емоционално.

Но преди да го направите, моля, помогнете ни да останем до него вместо вас и дарете за лечението му на:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Доби

Също можете да заплатите част от разходите на Доби на място в клиника Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 62905.

Redom, Dobby Снимка: Христо Христов

* За Доби се бори д-р Шукерова.

* Новини за Доби ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Доби е Надя.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Ще се справи ли Доби?

May 16, 2019

Знаете ли какъв процент от котките страдат от възпаления на устната кухина? В световен мащаб около 5%. У нас, обзалагаме се, процентът е много по-висок...

Мече в беда. Моля, помогнете!

February 11, 2020

Най-дребна и плаха от всички, винаги стоеше далече от нас. Сякаш ако я приближим още малко, нещо ужасно щеше да се случи.

Захари или как България се променя

February 13, 2020

Питали ли сте се какво щеше да се случи със Захари, ако бе роден преди 10 години?

9-те най-разпространени заблуди за кастрацията

August 12, 2017

В България има огромна популация от кучета и котки. Домашни, дворни и бездомни. Днес ще ви разкажем за едни от най-разпространените заблуди за кастрацията и за това колко много струват те на любимците и обществото ни.