Нежна - какво се случи

Текстът е публикуван на 15 април 2020 и ще ви отнеме 1:00 минути.

Redom, Let's Adopt Bulgaria, Loving Нежна, докато я подготвят за операция.
Снимка: Боян Христов

Няколко дни след като ви разказахме за Нежна, тя отпътува за Централна ветеринарна клиника. Причината - тежка, животозастрашаваща форма на дирофилариоза.

В клиниката по време на двучасова операция, чрез флороскоп и специални щипки, през вената на врата на Нежна бяха извадени 40 възрастни форми на кръвния паразит, живели до този момент в белодробната ѝ артерия.

Redom, Let's Adopt Bulgaria, Loving Нежна, докато я подготвят за операция.
Снимка: Боян Христов

Дали се притеснявахем за нея? Безкрайно. Процедурата е рискова и съвсем нетривиална.

Нежна, обаче, и невероятният екип от лекари се пребориха за живота ѝ - операцията мина без усложнения, а Нежна се събуди по-леко дишаща и доста гладна.

Redom, Let's Adopt Bulgaria, Loving Лекарите, които спасиха живота на Нежна.
Снимка: Боян Христов

Какво предстои?

Нежна все още приема доксициклин.

Лечението следва да пребори двете кърлежово преносими заболявания, от които страда - анаплазмоза и ерлихиоза и да отслаби онези възрастни форми на дирофиларията, които не сме успели да отстраним по време на операцията (ако ги има изобщо, следва да са съвсем малко).

Redom, Let's Adopt Bulgaria, Loving Специалното устройство, с чиято помощ лекарите успяха да отсранят 40 червея от белодробната артерия на Нежна.

След края на терапията с антибиотик, ще настаним Нежна в клиника за наблюдение и поставяне на имитицид. Това ще се случи на два пъти в рамките на месец, като препаратът следва да убие все още живите възрастни форми на паразита в тялото ѝ.

След това Нежна, веднъж месечно и профилактично, ще приема лекарство, което ще унищожава ларвите на паразита, ако такива има.

Това ще продължи до края на живота ѝ - в България дирофиларията е толкова разпространена, че шансовете ѝ да се зарази отново са значителни и всяко куче, здраво или не, се нуждае от редовно обезпаразитяване и срещу дирофилария.

Redom, Let's Adopt Bulgaria, Loving Нежна се събужда след операцията.

Ако вече сте дарили за Нежна, благодарим ви. Разбираме колко трудно може да е било това за вас.

Ако ли не сте и можете да си позволите мъъъъъничко помощ за нея, направете го - помогнете ѝ. Тя все още се нуждае от вас:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Нежна* Новини за Нежна ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом.

Трудна, но успешна операция за Лупо November 03, 2020

Операцията започна в сряда по обяд. Наложи се да...

Шашо – решавай бързо! May 24, 2020

Време за четене: 1 минутa. Срещнахме Шашо на натоварен четирилентов междуградски път.

9-те най-разпространени заблуди за кастрацията August 12, 2017

В България има огромна популация от кучета и котки. Домашни, дворни и бездомни. Днес ще ви разкажем за едни от най-разпространените заблуди за кастрацията и за това колко много струват те на любимците и обществото ни.

Зара - две операции по-късно December 12, 2020

След месец в клиниката, най-сетне можем да кажем - Зара е по-добре...