4 неща, които трябва да знаете, за отглеждането на новородено коте

Текстът е публикуван на 12 април 2017.

Let's Adopt Bulgaria, Gramm

Часове след раждането, Грам била отделена от майка си и оставена до контейнер за отпадъци.
Няколко седмици денонощни грижи спасиха живота на Грам.

Започна сезонът на изостaвените в торбички и кашончета новородени котета. С тази статия ще ви запознаем с основните правила за отглеждане на толкова мъничко котаче.

Обгрижаването на новороден мъник не е лесна задача - ще ви измори, ще изпита волята ви, но ще спасите живот, а животът няма цена.

Четири са основните неща, които трябва да правите - да поддържате котето топло, нахранено, изходено и чисто.


1. Как да поддържам котето топло?


Новородените котета не могат сами да поддържат телесната си температура. Oстанал без мама маца, новороденият мъник ще изпадне в хипотермия и ще си отиде. Ето защо когато се грижите за новородено коте, е задължително да го поддържате топло.

Това можете да направите като в транспортна кутия за котки поставите бутилка, пълна с топла вода, покриете бутилката с хавлия и поставите котачето върху хавлията. Вместо бутилка можете да използвате грейка от термоустойчива гума - продава се в почти всяка аптека и остава по-топла за по-дълго време. Също, в някои онлайн зоомагазини ще откриете специализирани термовъзглавнички, които се загравят в микровълнова фурна и отделят топлина до 10 часа след загравянето.

* Когато намерите изоставен новороден мъник, той, по всяка вероятност, вече e на ръба на хипотермията. Ето защо е изключително важно преди да направите каквото и да е, да затоплите мъника. Също, храненето на новородено в хипотермия може да бъде много опасно и да му струва живота. Никога не хранете студено новородено или пък със студена храна!

* Транспортна кутия за котки можете да намерите в почти всеки зоомагазин или ветеринарна клиника. Транспортната кутия осигурява безопасност за котачето през времето, през което не сте около него. Временно вместо транспортна кутия, можете да използвате кашонче с високи стени, които да не позволят на котаче да изпълзи от кашончето.

* Необходимо е да организирате кутията и бутилката/грейката/възглавничката така, че новороденото коте да може да се оттегли в ъгълче, далеч от топлината в случай че му е твърде топло.

Let's Adopt Bulgaria, Gramm

Грам, навършила 10 дена и отворила очи за първи път.


2. Как да поддържам котето нахранено?


След като сте затоплили мъника, безопасно можете да преминете към това да го нахраните. Четири са нещата, които трябва да знаете за храненето на новороденото: каква храна да използвате, с какви пособия, в каква поза и колко често да храните мъника.

Важно е да използвате адаптирано сухо мляко за новородени котета. Продава се в зоомагазините и във ветеринарните клиники. Върви с упътване за ползване и описания на дневната дажба според теглото и възрастта на мъника.

Ако не можете да намерите адаптирано сухо мляко за новородени котета, можете временно да използвате адаптирано мляко за кърмачета ("Hummana") или в домашни условия да приготвите следната смес:

90 мл. кондензирано мляко или 180 мл. пастьоризирано мляко
90 мл. преварена вода
80 мл. кисело мляко
3 големи или 4 малки жълтъка

Сместа може да се съхранява в хладилник до 48 часа след забъркването ѝ и се дозира както следва:

1ва седмица 13 мл. на 100 гр. телесно тегло на ден
2ра седмица 17 мл. на 100 гр. телесно тегло на ден
3та седмица 20 мл. на 100 гр. телесно тегло на ден
4та седмица 22 мл. на 100 гр. телесно тегло на ден

Хранете мъника с биберон за новородени животни. Ако се затруднявате да намерите биберон, временно можете да използвате пипета (капкомер). Никога не използвайте спринцовка - използвайки спринцовка е много по-трудно да контролирате количество смес, която подавате и е възможно да задавите котето.

Let's Adopt Bulgaria

Правилна поза за хранене на новородено коте.

Никога не хранете новородено, поставено по гръб. Котето трябва да е по корем в поза, сходна на тази, с която би бозало от майка си (погледнете снимката по-горе). В противен случай рискувате храна да попадне в дихателната система на котето, което по всяка вероятност ще завърши фатално.

Новоредното коте трябва да се храни на всеки 3-4 часа, включително и през нощта. След втората седмица можете да разредите храненията на всеки 4 до 6 часа.

* Винаги измивайте ръцете си обилно със сапун преди да храните новородено коте. Почиствайте пособията за хранене старателно преди употреба.

* Независимо дали храните новороденото с адаптирано мляко за малки котета, с "Humana" или домашно приготвена смес, температурата на сместа трябва да е близка до телесната температура на мама котка (39 градуса по Целзий). Може да затоплите сместа, като поставите бутилката с биберона за няколко минути в по-голям съд с топла вода.

* Прясното мляко, предназначено за хуммана употреба, в чист вид е противопоказно за стомахчетата на новородените котета, често създава усложнения, които завършват фатално. Никога не хранете новородено с прясно мляко!

* Когато пробивате дупка в биберона, уверете се, че дупката не е нито твърде малка, нито твърде голяма. Като обърнете пълната бутилка нагоре с дъното, сместа трябва да изтича на капки без да оказвате натиск върху бутилката.

* Докато храните котето, дръжте бутилката със сместа под 45 градусов ъгъл. Така в стомахчето на котето няма да влиза въздух. Не оказвайте натиск върху бутилката, оставете котачето да се храни с темпо, с което му е приятно. Когато приключите с храненето, леко потупайте котачето по гърба. Така ще му помогнете да се оригне.

* Никога не хранете коте в хипотермия. Това може сериозно да увреди стомахчето му и да доведе до фатален край за котачето.


3. Как да поддържам котето изходено?


Новородените мъници не могат да се изхождат сами , нито по голяма, нито по малка нужда.

Близането на мама котка, няма само хигиенен характер. Облизването на долната част на коремчето на малкото коте стимулира перисталтиката, води до уриниране и изхождане по голяма нужда.

За да се справите, вземете тампон или памуче, намокрете го с топла вода и с нежни движения масажирайте долната част на коремчето на новороденото. След около минута-две, котачето трябва да се е изходило. Повтаряйте това след всяко хранене.

* Нормално е котачето да уринира след всяко хранене и да се изхожда по голяма нужда 1 до 4 пъти на ден.

* Ако след като сте масажирали коремчето в продължение на повече от минута-две и котачето не се е изходило, прекратете масажирането, за да не разраните кожата и незабавно потърсете помощ от ветеринар.

Let's Adopt Bulgaria

С нежни движения масажирайте долната част на коремчето на новороденото.
До минута-две трябва да се е изходило.


4. Как да поддържам котето чисто?


След като сте загряли, нахранили и изходили котачето, трябва да го почистите с влажно памуче, потопено в топла вода и да отстраните всякакви следи от храна, урина, изпражнения и мръсотия от него. Също, отново с влажно памуче е нужно да почистите зоната на ушите, нослето и очите.

Преди да върнете котето обратно в транспортната кутия, се уверете, че бутилката/грейката/възглавничката са все още топли и при необходимост ги затоплете. След това поставете няколко хавлиени кърпи, покрийте ги с чиста пелена и оставете котачето в кутията.

* Никога не къпете новородено коте. Вместо това използвайте мокро и изцедено памуче, като третирате мястото многократно до отстраняване на мръсотията.

Let's Adopt Bulgaria

Грам в транспортната кутия, която в продължение ня 4 седмици бе целият свят за нея.


5. Често задавани важни въпроси


Как да преценя, че котето се нуждае от ветеринар? Това са някои, но не всички, от случаите, в които мъникът, за когото се грижите, по всяка вероятност се нуждае от ветеринар:

 • не наддава тегло;
 • въпреки стимулирането, не се изхожда по голяма или малка нужда;
 • не се храни с апетит;
 • повръща;
 • отпуснат е;
 • има диария;
 • има кръв в урината;
 • има кръв или слуз в изпражненията;
 • козината му пада;
 • има изтечения от носа и/или очите;
 • киха, кашля или изпитва затруднения при дишане;

Как да следя теглото на новороденото коте? Като закупите електронна кухненска везна. Следете теглото на новороденото, като го мерите всеки ден. Ако всичко е наред, котето е здраво, а храната - достатъчна, мъникът трябва да наддава с 7-15 грама всеки ден. Ако котето спре да наддава или по-лошо, започне да отслабва незабавно посетете ветеринар.

Каква марка мляко за новородени котета да ползвам? Една от най-разпространените е Beaphar. Самите ние бихме препоръчали Royal Canin, намира се по-трудно, но е с по-добри хранителни качества.

Как да преценя дали храната е с телесна температура? Когато поставите малко от храната на опакото на дланта си, трябва да я усещате съвсем леко по-топла от вашата длан.

На каква възраст новородените котачета отварят очите си? Отговор: Обикновено очите на новородените започват да се отварят между 7 и 10 ден от раждането. Процесът продължава до 20 ден и е важно да го оставим да се случи естествено.

На каква възраст мога да започна да захранвам котето? Между 3 и 4 седмична възраст можете да започнете да добавяте мънички дози пастет за новородени котета за към сместа за хранене. Такъв пастет можете да откриете в зоомагазините и ветеринарните клиники. Постепенно увеличавайте дозата пастет за сметка на дозата смес и заменете бутилката с биберон със супена лъжица с мъничко количество храна.

На каква възраст мога да започна да уча котето да ползва тоалетна? Щом котето навърши 4 седмици, можете да започнете да го обучавате да ползва тоалетна. За целта вземете малък пластмасов съд, покрийте дъното му с постелка за котешка тоалетна, оставете напишкано памуче вътре и няколко пъти на ден поставяйте котачето в съда за няколко минути. В един момент инстинктите му ще сработят и ще започне да ползва съда по предназначение. Важно е да продължавате да стимулирате котачето да се изхожда, докато не се уверите, че се справя напълно самостоятелно.

На каква възраст котачето ще бъде напълно самостоятелно? Между 2 и 3 седмица, котачетата започват да пълзят. Между 3 и 4 седмица започват да си играят. След 4 седмица започват сами да регулират телесната си температура. Когато навършват 6 седмици, вече ще сте се сдобили с тичаща, скачаща, мъркаща и нестихваща сила в дома си.

Let's Adopt Bulgaria

Грам на 5 седмици.

На каква възраст мога да обезпаразитя котачето? Относно препарата за вътршено и външно обезпаразитяване, както и времето, в което е редно да се случи, потърсете съвет от вашия ветеринар.

На каква възраст мога да ваксинирам котачето? Пръвата ваксина може да бъде поставена на 8 седмична възраст. За да го направите, свържете се с вашия ветеринар.

Къде мога да потърся помощ, ако не се справям? Помощ, съвет и съмишленици можете да намерите в следната Фейсбук група: Newborn kittens care/ Новородени котета в беда.

Ако имате още въпроси, можете да се свържете с нас на [email protected].

Let's Adopt Bulgaria

Грам щастливо осиновена и с размерите на умален тигър.

Използвани източници:

DMS ADOPT на номер 17 777 - двойно повече добро May 14, 2024

DMS свързва хора и каузи. Независимо колко голяма, вашата подкрепа е някому необходима.

Как помогнахте на (животните в) Украйна April 02, 2024

Отправихме молба към вас - да ни помогнете да дарим храна, която доброволци в Украйна да доставят до най-тежко засегнатите от войната райони...

Джак – анатомия на (не)правилното задомяване April 18, 2018

Ако някога сте спасявали животинче със собствени сили и не сте се справили със задомяването му, този текст е за вас. През лятото на 2014 година Джак се озовал между пътните платна на оживен булевард...

Байрактар си търси Човек May 07, 2024

Вече година Байрактар живее в приемен дом и можем да заявим - той е едно от най-лесните котета, за което сме се грижили.