Попи - това не е обява за безплатно йорки

Текстът е публикуван на 12 май 2022 и ще ви отнеме 3:00 минути.

Redom, Georgi Попи в своя приемен дом.
Снимка: V.P. Shots

Това е Попи.

Попи е на 2 години и е напълно здрава.

И преди да се запитате защо ни е притрябвало да спасяваме здраво, младо йорки, позволете ни да ви запознаем с историята на Попи. Класическата история на едно дребно породисто кученце.

Redom, Georgi Попи в своя приемен дом.
Снимка: V.P. Shots

Семейството на Попи я купило като другарче за детето си.

Мотивите им да изберат породата йоркширски териер били съвсем тривиални – да е дребно, за да става за апартамент, да не пуска косми, да не цапа много, да може и ходи до тоалетна вътре, за да не се налага да го извеждат всеки ден, да забавлява детето.

Нито един член на семейството не помислил, че Попи е териер и че като такъв притежава естествените черти на породата. Черти, които изискват тя да получава достатъчно движение и ментална стимулация, да бъде социализирана и подготвена за живот в света ни.

Redom, Georgi Попи в своя приемен дом.
Снимка: V.P. Shots

Попи е кученце с висока възбудимост и, за да бъде социална с други животни и да посреща предизвикателствата на околния свят като нещо позитивно, е имала нужда някой да я научи да не се страхува.

Стопаните на Попи не знаели как да направят това и не потърсили помощ, съответно Попи се научила да се страхува от други кучета, хора, котки и изобщо всичко ново, с което се срещала.

Попи изразявала страховете си с лай и подскачане. В началото го правела само при сериозни събития, но с времето се научила да се страхува от звука на асансьора, от шумовете навън и животът с нея се превърнал в един безкраен лай, резултат от чувството на непрестанно безпокойство и притеснение.

Redom, Georgi Попи обожава игрите и заниманията със своята приемна стопанка.
Снимка: V.P. Shots

Когато семейството на Попи се свърза с нас с молба да се погрижим за нея, тя вече беше продадена веднъж на незаконен развъдчик на кученца. Хората ѝ я бяха продали некастрирана, защото смятали кастрацията за нещо неестествено.

Щом разбрали, че е купена, за да служи за разплод, се почувствали гузно и я откупили обратно.

Седмица по-късно я дали отново, този път на друго семейство с дете, които на свой ред и не след дълго също я върнали.

Стопаните на Попи се бяха свързали и с треньорите от Моето Куче с молба да вземат Попи, да я обучат и да им я върнат, щом я оправят. Много хора подхождат със същата нагласа към идеята за обучение. Очакват кучето им да бъде препрограмирано, за да отговаря по-добре на изискванията им.

Oбучението на кучето, обаче, се основава предимно на връзката, която то изгражда със семейството си. Дали се чувства уверено и готово да опознава света зависи от това, което ние като стопани даваме на кучето - разбиране и напътствия или корекции и наказания.

Redom, Georgi Попи учи всяка нова игра с помощта на наградки. И се справя дяволски добре.
Снимка: V.P. Shots

Защо разказваме историята на Попи?

Заради всички все още „непроизведени“ дребни кученца-аксесоари, чиято поява на белия свят ще бъде породена от нечие желание да си има малко сладко кученце, което не лае, не руши, не цапа, не пуска косми и ще бъде идеалното допълнение в красивия му дом.

Ако сме успели да помогнем дори само на двама от вас да се замислят, значи си е струвало.

А ако успеем да намерим ново семейство за Попи, в което към нея ще се отнасят като с куче, а не като с плюшена играчка – значи си е струвало двойно повече.

Redom, Georgi Попи търси завинаги дом.
Снимка: V.P. Shots

Попи е с нас от 5 месеца и през това време тя напредна значително.

Промяната дължим на опитния ѝ приемен стопанин и нейните треньори.

Изграждане на силна връзка между кученцето и стопанина, с помощта на различни игри, внимание и много търпение, успяха да внесат в живота на Попи увереност. Днес Попи посреща новостите в живота много по-спокойно, общува с човеци и себеподобни без да се превъзбужда и знае, че може да разчита на своя приемен човек.

Ако смятате, че бихте могли да сте човекът на Попи, пишете ни:

Попи е на година и половина, напълно здрава, ваксинирана, кастрирана, с поставен чип и готова да бъде осиновена.

В работата по приобщаването ѝ към ново семейство и среда, както и за изграждането на силна връзка между човек и куче, ще помагат поведенческите специалист от академията Редом с Моето куче.

От вас – желание, време, търпение и разбиране, че кучето е куче и има своите потребности.

Redom, Georgi Попи търси завинаги дом.
Снимка: V.P. Shots

* Новини за Попи ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом.

* Координатор на случая на Попи е Славка.

Таша - не отлагай живота August 19, 2021

Страхувайки се за утрешния ден, пропускаме днешния.

Как по неотложност оперирахме Гришо. Моля, помогнете! December 23, 2021

Помните ли неисторията на Гришо? Онази тривиалната, според която той е малък, изоставен, но иначе здрав? Е, не сме били съвсем прави...

“Помощ! Намерих малко коте!” или неисторията на Гришо October 21, 2021

Ако живеете в България, да излезете за краставици, а да се върнете вместо това с коте, е толкова висок, че направо си е неистория...

Сбогом, Захари! September 02, 2020

Загубихме Захари. Случи се внезапно и преди време...