Сбогом, Алекси! Много съжаляваме.

Текстът е публикуван на 06 април 2018.

Let's Adopt Bulgaria - Alexy Алекси, седмици след като бе настанена в приемен дом
Снимка: Яна Лозева

От години спасяваме тежко пострадали кучета и котки и за това време сме научили, че понякога безкомпромисно добрите грижи не са достатъчни. Но истината е, че нищо през тези години не бе успяло да ни подготви за това, което се случи с Алекси.

Коронавирус е едно от най-разпространените и в същото време - най-коварните котешки заболявания.

Понякога протича без симптоми, а когато все пак има такива, те често приличат на безобидно неразположение, с което организмът успява да се справи без лечение.

Веднъж преболедувало коронавирус, котето остава носител на вируса. Седмици, понякога месеци или дори година са нужни на организма, за да унищожи всички клетки на вируса и във всеки един момент, докато това се случва, вирусът в тялото на котето може да мутира.

Веднъж мутирал, лечение срещу него няма , а в зависимост от бързината, с която се развива, котето си отива за месеци, седмици, а понякога - часове.

Let's Adopt Bulgaria - Alexy Алекси, час преди да бъде настанена в клиника
Снимка: Вера Велева

Алекси преболедува корона в първите си седмици с нас. Заедно с това маца пребори гиардия, лоша инфекция, възтсанови се от продължително гладуване и анемия.

Малко по-късно Алекси продължи в приемно семейство, където стана увереното, мило и здраво коте от снимката по-долу.

Let's Adopt Bulgaria - Alexy Алекси в своя приемен дом
Снимка: Христо Михайлов

След преглед и изследвания, настанихме Алекси в клиника за затваряне на изгубеното око и кастрация.

Малко след операцията състоянието на Алекси внезапно се влоши и в рамките на часове маца си отиде.

Аутопсията показа изменения по белия и черния дроб, характерни за свърхостра форма на инфекциозен перитонит, причинен от мутирали клетки на коронавирус.

Ужасно несправедливо е това, което се случи с Алекси. Към маца, която най-сетне откри безгрижния живот на домашно коте; към вас, които я подкрепяхте; към лекарите, които направиха всичко по силите си; към приемните ѝ стопани, които бяха до нея; към семейството, което очакваше да я осинови след операцията; към нас, които днес вместо да споделим щастлива новина, пишем този текст.

Сбогом, Алекси! Много съжаляваме.

Let's Adopt Bulgaria, Alexy Алекси, седмица преди да си отиде нелепо
Снимка: Христо Михайлов

* Координатор на случая на Алекси бе Вяра

Алекси - грозната истина December 11, 2017

Питали ли сте се някога как протича животът на едно квартално коте? Получихме сигнал за коте със силно гноясало око, слабо и видимо болно.

Алекси продължава в приемен дом December 25, 2017

Когато преди няколко седмици ви разказхме за Алекси, тя бе силно дехидратирана, с тежка левкоцитоза, анемия, коронавирус, гиардия и вихреща се инфекция. Не знаехме дали ще се справи...

“Помощ! Намерих малко коте!” или неисторията на Гришо October 21, 2021

Ако живеете в България, да излезете за краставици, а да се върнете вместо това с коте, е толкова висок, че направо си е неистория...

Как помогнахте на (животните в) Украйна April 02, 2024

Отправихме молба към вас - да ни помогнете да дарим храна, която доброволци в Украйна да доставят до най-тежко засегнатите от войната райони...