Алекси - грозната истина


Питали ли сте се някога как протича животът на едно квартално коте?

Ражда се най-често в мазе. От котилото до първата си година оцеляват едва 30% от малките. Останалите си отиват от недохранване, премръзване, болести, недоброжелателни съседи. Тези, които оцелеят, са принудени да се справят с трудностите на живота на бездомна котка в градска среда. Често биват блъскани от коли, стреляни с най-различни оръжия, тровени, гонени, нападани от кучета... И за да съществува тази нестихваща популация, сме виновни ние. Хората.

Всички ние, които обичаме животните, жал ни е за тях и страдаме, когато нещо лошо им се случи. Ние, които, хранейки ги, създаваме благоприятна среда за оцеляването и размножаването им. Не ни разбирайте погрешно, приятели. Да нахраниш бездомно животинче, за да му помогнеш да оцелее, е акт на добрина и отговорност. Да оставиш същото, обаче, да създаде поколение, не е нито добре за животинчето, нито за малките му, нито е отговорно към обществото, в което живеем.

Но знаете ли какво? Има начин да се справяме.

Ако всеки един от нас кастрира бездомничетата, за които „се грижи“, до няколко години гледки като тази от снимката по-долу просто няма да има. И когато разхождате детето си с количката, няма да ви се свива стомахът от мъка и безсилие при вида на малко, страдащо коте, за което много искате да направите нещо, но просто не знаете какво.

Let's Adopt Bulgaria, Betty Снимката, с която научихме за Алекси.

Получихме сигнал за коте със силно гноясало око, слабо и видимо болно.

За да помогнем на котачето, трябваше първо да го заловим. Докато течеше акцията по залавянето на Алекси, срещнахме много котаци. Млади и по-стари, слаби и охранени, здрави и болни.И ако дребното сиво коте от видеото ви се струва все още жизнено и може би способно да се пребори за живота си, редно е да знаете - Алекси не бе никак добре, а съвсем скоро след като я заловихме, състоянието ѝ се срина.

Алекси бе силно дехидратирана, с тежка левкоцитоза, анемия, коронавирус, гиардия и вихреща се инфекция. Зле пострадалото оче, можеше да ѝ коства живота. Лекарите назабавно започнаха венозни вливания, за да овладеят инфекцията. А когато животът на Алекси е вън от опасност, оченцето ще бъде отстранено оперативно. За съжаление, за него е късно да бъде спасено.

Let's Adopt Bulgaria, Betty Алекси, ден след като я заловихме

Причините очето на Алекси да е в толкова тежко състояние могат да бъдат две. Инфекция, усложнение след прекаран котешки херпес вирус или травма, може би от удар в главата, който е увеличил вътреочното налягане и е предизвикал инфектиране на окото.

Възрастната жена, която хранеше Алески и другите котета около блока, се бе опитала да помогне на мацинка с компреси от лайка. Безуспешно.

Ако жената беше завела котето на ветеринар, вероятно щеше да спаси окото. Но не го направила, защото не ѝ достигат средства. А ако беше кастрирала майката на Алекси, днес нямаше да ви разказваме нейната грозна и тъжна история.

За да кастрирате кварталните котки, не са неоходими много средства, приятели. Със сигурност е по-евтино от това да изхранвате и лекувате цялото им котешко поколение. И без съмнение – далеч по-хуманно от това да гледате как страдат, умират или изчезват. По-голямата част от клиниките правят отстъпки за бездомни животни. Съществуват и места, на които можете да го направите безплатно. Информация за тях ще намерите в дъното на статията.

А днес. Днес ви молим да ни помогнете да спасим Алекси. Алекси няма вина, че се е родила, разболяла или пострадала. Алекси е плод на нашата несвършена работа. И има нужда от лечение и от помощ. Помогнете на Алекси и дарете за нея тук:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Алекси, 51953

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT.

Let's Adopt Bulgaria, Alexy Алекси, минута след като я уловихме
Снимка: Вера Велева

А ако ви се иска да постъпите отговорно и да се погрижите за животните в квартала ви, можете да потърсите съдействие за БЕЗПЛАТНА КАСТРАЦИЯ на следните места:

Фондация „Четири лапи“
Адрес: София, кв. Банкя, ул. „Александър Стамболийски” № 37,
Запазете час на телефон: 0888 40 44 47

Немски кастрационен център
Адрес: София, кв. Студентски град, ул. „Антон Найденов“ № 14
Можете да запишете час на телефон: 0884 98 30 01, д-р Панайотов

Приют „Надежда”
Адрес: София, кв. „Хладилника”, ул. „Люба Величкова” № 48
Телефон: 0882 04 01 43

Кастрационен Център Пловдив
Адрес: ул. „Хъшовска“ № 23 (зад Водната палата)
Tелефон: 032 207 379 (между 14:00 и 16:00 ч.)

Кастрационни кампании се извършват и на много места в страната. Пишете ни, за да дадем повече информация:bulgaria@letsadopt.net.

* Новини за Алекси ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Летс Адопт.

* Координатор на случая на Алекси е Вяра


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Алекси продължава в приемен дом

December 25, 2017

Когато преди няколко седмици ви разказхме за Алекси, тя бе силно дехидратирана, с тежка левкоцитоза, анемия, коронавирус, гиардия и вихреща се инфекция. Не знаехме дали ще се справи...

Сбогом, Алекси! Много съжаляваме.

April 06, 2018

От години спасяваме тежко пострадали кучета и котки, но истината е, че нищо през тези години не бе успяло да ни подготви за това, което се случи с Алекси...

Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете!

December 22, 2018

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него. Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав...

Вая и старият диван. Моля, помогнете!

April 17, 2019

Казват, че всяко куче мечтае да си има диван, дом и семейство.