Помощ за Мика

Текстът е публикуван на 16 август 2022 и ще ви отнеме 2:00 минути.

Редом, Mika Мика бил намерен в Пазарджик. Слаб и мръсен, котан просел храна от посетителите пред супермаркет. Студент по ветеринарна медицина забелязал Мика и бързо си дал сметка, че котан водел много по-тежка борба от тази за оцеляване навън. Мика се борел с травма на гръбнака.

Мика не се радва на добър късмет.

Котан се озова при нас преди години - с откъсната опашка, стара и непоправима травма на гръбнака, нарушена проводимост към задната част на тялото и неспособност да пишка сам.

Дълго време отлагахме кампанията за него - Мика не бе съвсем здрав, трудно усвояваше храната, страдаше от сподаричи инфекции, имаше анемия, а тъканите в устата му бяха постоянно възпалени.

След куп изследвания установихме - котан се бореше с хемобартонела (кръвен паразит) и котешки коронавирус. Te потискаха имунната му система, която в опит да компенсира, атакуваше иначе здравите му зъби и тъканите около тях.

Редом, Mika Мика в един от най-трудните си моменти.

След 6 месеца в клиника, дълга терапия и няколко животоспасяващи кръвопреливания, успяхме да овладеем кръвния паразит, да потиснем вируса, в две операции да отстраним зъбите на Мика и да възстановим способността му да пишка сам.

И тъй като не открихме семейство за Мика, вместо в дом, след клиниката той заживя отново в котешката къща на център за кучета Дея.

Там котан се радваше на стая с обезопасено дворче и компания на себеподобни. И бе добре, допреди няколко седмици.

Редом, Mika Мика на разходка с човеците от център за кучета Дея.

Една сутрин преди двадесетина дни Мика отказа да се храни. Прегледът в клиниката показа анемия и лошо възпален пикочен мехур.

Седмица по-късно установихме и причината за възпалението - инфекция с proteus vulgaris.

Бактерията е коварна, чувствителна е към няколко антибиотика, едва два от които са приложими при котки, а според изследванията вече, по всяка вероятност, е засегнала и бъбреците на котан.

Както вече написахме - Мика никак не се радва на добър късмет.

Редом, Mika Мика в клиниката днес. Антибиотик, имуностимуланти, специална храна и катетър помагат на котан да пребори коварната бактерия.

Вече втора седмица Мика се лекува с антибиотик. Апетитът му се подобрява, кръвните му показатели и общото му състояние плахо, но също.

Когато котан пребори бактерията и ако показателите на бъбреците му позволяват, с операция ще разширишим уретрета му, каналчето, по което се отделя урина от мехура към външната среда.

По-широка уретра ще помогне на Мика да се изпишква по-лесно, ще намали вероятността инфекцията на мехура да се случи отново и ще осигури по-дълъг и по-добър живот за котан.

Редом, Mika Мика в един от най-трудните си моменти.

Едва ли ви липсват лоши новини. Все пак те са немалко и почти навсякъде.

Но докато ние, хората, безсилни да направим света си по-добър, чист и справедлив, често изпадаме в униние, Мика просто се бори за живота си. И се нуждае от вас. Моля, помогнете и дарете за неговото лечение:

Редом, Mika Мика ♡

Ако бихте приютили Мика, временно или завинаги, или искате да научите повече за него, пишете ни до: [email protected]

* За Мика се бори д-р Костадинова.

* Новини за Мика ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом.

* Координатор на случая на Мика е Диана.

Трябва ли да евтаназираме Мика? Моля, помогнете! November 06, 2018

За котета като Мика рядко научавате, но съвсем не защото не съществуват. Котета като Мика често...

Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете! December 22, 2018

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него. Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав...

Мика - защо го правим October 03, 2019

Така точно преди година чакахме да разберем ще живее ли Мика или не.

“Помощ! Намерих малко коте!” или неисторията на Гришо October 21, 2021

Ако живеете в България, да излезете за краставици, а да се върнете вместо това с коте, е толкова висок, че направо си е неистория...