Грозното пате Мира. Шест години по-късно...


Let's Adopt Bulgaria, Mira Мира в деня, в който я намерихме.

Преди 6 години, в един голям и недружелюбен град се появила Мира. Родена на улицата, Мира живеела без дом, човек и закрила и това не била най-голямата ѝ беда. Мира страдала от демодекоза - широко разпространено паразитно заболяване, засягащо предимно млади животни.

За да се развие заболяването, са необходими няколко предразполагащи фактора: • лоши условия на отглеждане и стрес; • хранене с некачествена и с небалансирана храна; • дълго и продължително боледуване, което е довело до изтощаване на организма.

Let's Adopt Bulgaria, Mira Лекарите в клиниката споделиха, че състоянието е на Мира е едно от най-тежките, които са виждали.

Както сами се досещате, при Мира били на лице всички фактори. И тъй като не получила помощ навреме състоянието ѝ се за влошило до толкова, че почти цялата ѝ козина окапала, кожата ѝ се покрила с дълбоки, сърбящи и болезнени гнойни рани, а видът ѝ станал плашещ.

Let's Adopt Bulgaria, Mira

И навярно, когато гледате тези снимки изпитвате лека погнуса и дълбоко съчувствие. Това, което получавала Мира на улицата обаче, не било милостиня. Хората се опитвали да я прогонят, да държат децата си далеч от нея. Вероятно ритана, замервана и бита, Мира се научила да се страхува от човеците.

Спасихме Мира преди цели 6 години. С подходящото лечение, добра храна и малко грижи Мира се превърна от грозното пате от снимките горе, в красивият лебед долу:

Let's Adopt Bulgaria, Mira Мира няколко месеца след приложеното лечение и грижи.

За годините, в които познаваме Мира, можем да споделим следното – красивият лебед отвън, носи душата на грозното пате отвътре. Мира остана плаха, леко недоверчива към нови хора и изключително предпазлива. Резки движения, викове, гърмеж от пиратки карат Мира да се чувства несигурна и уязвима.

А иначе Мира е енергична, изключително интелигентна и би се чувствала добре със семейство, което спортува или обича разходките в планинате. Мира обожава общуването с други кучета и се чувства по-сигурна в компaнията на себеподобни. Би живяла добре в семейство без деца или с пораснали такива.

Let's Adopt Bulgaria, Mira Мира е спокойна и послушна в приемния си дом с осиновения Макс

Търсим онзи специален човек, който да разбира Мира, да чете сигналите на тялото и поведението ѝ, да има желание да работи с нея и да ѝ помага заедно да преодоляват страховете. Защото страхът е по-малък, когато е споделен.

А Мира обещава да бъде най-вярното куче.

Let's Adopt Bulgaria, Mira

* Новини за Мира ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Мира е Вяра.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Нежна - какво се случи

April 15, 2020

Няколко дни след като ви разказахме за Нежна, тя отпътува за Централна ветеринарна клиника. Причината - тежка, животозастрашаваща форма на дирофилариоза.

Захари или как България се променя

February 13, 2020

Питали ли сте се какво щеше да се случи със Захари, ако бе роден преди 10 години?

Какво се случи с Доби?

December 30, 2019

Точно когато всичко изглеждаше наред, Доби неочаквано се влоши...

Джак – анатомия на (не)правилното задомяване

April 18, 2018

Ако някога сте спасявали животинче със собствени сили и не сте се справили със задомяването му, този текст е за вас. През лятото на 2014 година Джак се озовал между пътните платна на оживен булевард...